Društvo

Počinje sa radom prvi Islamski radio

U Crnoj Gori će tokom ovog mjeseca s emitovanjem programa početi prvi Islamski radio. Prostorije radija nalaziće se u Medresi Mehmed Fatih u Tuzima.
Počinje sa radom prvi Islamski radio
Portal AnalitikaIzvor

Program Islamskog radija moći će da se čuje u osam crnogorskih gradova u kojima živi većina crnogorskih Muslimana.

"Dozvolu za emitovanje već je izdala Agencija za radio-difuziju", kaže glavni urednik radija „Fatih“ i podgorički imam Džemo Redžematović.

"Program radija „Fatih“ koncipirali smo sa pretežno religioznim karakterom", kaže Redžematović za Portal Kodeks.

On je najavio da će program početi sa tumačenjem islama i time, kako je kazao, spriječiti površno tumačenje, pa i viđenje islama kako kod Muslimana, tako i kod onih koji to nijesu.

Kako mu i ime kaže, Islamski radio „Fatih“ i njegov program baviće se religijom, ali ne samo njom, obećava glavni urednik Džemo Redžematović. Biće tu i informativnih emisija i emisija iz obrazovanja, kulture, tradicije, života i običaja Muslimana u Crnoj Gori, i ne samo njih, poručuje Redžematović.

 I sve je spremno da počne emitovanje programa. Okupljena je mlada ekipa koja je već prošla kroz svu potrebnu obuku u Turskoj. Potreba za jednim takvim medijem je očigledna, smatra imam, jer je sve više Muslimana koji se vraćaju praktikovanju religije.

"Četiri petine svih Muslimana koji redovno posjećuju džamije u Crnoj Gori  su mladi ljudi. Mnogo njih je akademski obrazovano i jedan ovakav program sigurno će biti od koristi", kaže Redžematović, koji već brine i o magazinu „Elif,“ koji izdaje Islamska zajednica.

Odnos države i Islamske zajednice sve je bolji kako godine prolaze, kaže imam Redžematović.

"I nacrt zakona o vjerskim slobodama, koji je izazvao buru u crnogorskoj javnosti, i koji nema podršku ni Islamske zajednice, neće to poremetiti", kaže Redžematović.

Izvor: rtcg.me

Foto: Anadolija

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_22992
16.09.2015. 14:40

Sta znaci Fatih?

0
0