Društvo

VLAHOVIĆ: Agencija za atomsku energiju nastavlja podršku Crnoj Gori

Ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović sastala se sa zamjenikom generalnog direktora za oblast tehničke saradnje i direktorom Odsjeka za tehničku saradnju Agencije za atomsku energiju iz Beča (IAEA) Nj. E. Dazhu Yangom i Direktorom odsjeka za Evropu Martinom Kraiseom.
VLAHOVIĆ: Agencija za atomsku energiju nastavlja podršku Crnoj Gori
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz resornog ministarstva tom prilikom predstavljene su aktivnosti Ministarstva nauke na nacionalnom nivou, kao i aktivnosti koje je Crna Gora imala u okviru uspješne saradnje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju. Ministarka Vlahović je istakla značaj podrške koju IAEA pruža Crnoj Gori za razvoj prioritetnih oblasti, kao i lakše integrisanje u međunarodne i evropske tokove i standarde.

Nj. E. Dazhu Yang izrazio zadovoljstvo uspješnom saradnjom Agencije sa Crnom Gorom, još od 2006 godine, koja se manifestuje kroz 10 realizovanih nacionalnih projekata, ukupne vrijednosti preko 2,5 miliona eura, kao i učešćem crnogorskih institucija u 76 regionalnih i 2 interregionalna projekta. On je takođe zahvalio Crnoj Gori što je bila domaćin mnogobrojnim ekspertskih misijama i iskazao nadu da će se pozitivan trend saradnje nastaviti i u narednom periodu. Dosadašnja pozitivna evaluacija tri projektna prijedloga Crne Gore za 2016-2017. godinu govori u prilog tome. 

Tom prilikom potvrđena je i namjera da Crna Gora bude domaćin sastanka eksperata i visokih predstavnika IAEA sa predstavnicima naučnih institucija iz naše zemlje, kako bi IAEA u naredne dvije godine identifikovala one licencirane institucije koje se mogu kandidovati za Kolaborativne centre/laboratorije Agencije.

Na marginama Generalne konferencije IAEA ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović, održala je i bilateralni sastanak sa delegacijom Republike Kube, u čijem sastavu su bili pomoćnik ministra nauke, tehnologije i životne sredine Jose Fidel Santana Nunez i ambasador Republike Kube u Austriji Nj.E. Juan Carlos Marsan Aguilera.

„Sastanak je organizovan u cilju konkretizacije aktivnosti na planu stvaranja pravnog okvira za pripremu, usaglašavanje i potpisivanje bilateralnog sporazuma u obasti nauke i tehnologije između dvije zemlje, koji je za crnogorske institucije važan posebno zbog oblasti medicine i farmacije, u kojima je Kuba izuzetno uspješna“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Portal Analitika