Društvo

Milivojević podnio ostavku u LGBT Forumu Progres

Direktor LGBT Foruma Progres, Stevan Milivojević rekao je da će podnijeti ostavku na tu funkciju, jer se osjeća odgovornim što neće biti održana akademska šetnja ponosa u Nikšiću 18. septembra.
Milivojević podnio ostavku u LGBT Forumu Progres
Portal AnalitikaIzvor

On je na konferenciji za novinare rekao da mora prihvatiti odgovornost što nije ispunio očekivanja LGBT zajednice i što nije uspio u naporima da održe povorku ponosa.

„Ponudiću ostavku kao način da prihvatim odgovornost i dokažem da ovakve stvari više ne mogu da se događaju u Crnoj Gori ukoliko želimo da baštinimo evropske i antifašističke vrijednosti i da sprovodimo Vladinu LGBT politiku zarad svih nas, a ne radi političkih poena kod međunarodne zajednice“, kazao je Milivojević.

On je ocijenio da su zabrana održavanja javne tribine u Nikšiću kao i dvije ranije zakazane povorke ponosa indikator kontinuiranog ograničavanja slobode LGBT osoba.

Centar bezbjednosti Nikšić u utorak je, iz bezbjednosnih razloga, privremeno zabranio održavanje akademske šetnje ponosa koja je bila prijavljena za 18. septembar.

Milivojević je kazao da vjeruje da u Nikšiću postoji želja da se stvari promijene i da homofobna većina u svim gradovima Crne Gore ne može prevagnuti i da će prave vrijednosti isplivati na površinu.

On je podsjetio na zabranu održavanja javne tribine na Filozozofskom fakultetu, navodeći da je uprava te visokoškolske ustanove pružila ogromne opstrukcije, čim ih je, kako je kazao, stavila u nejednak položaj i iz tog razloga zabranila održavanje skupa.

„Revolt posle toga je uslijedio nakon organizovanja prve protesne akademske šetnje koja je bila zakazana za maj ove godine, nažalost taj skup je takođe zabranjen usled velikog sigurnosnog rizika“, precizirao je Milivojević.

On je kazao da Vlada Crne Gore često govori o uspjesima i liderskoj poziciji koju država ima u regionu kada je u pitanju LGBT inkluzija.

„Mi govorimo o liderskoj poziciji, a članovima LGBT zajednice se ne pruža pravo na mirno okuplanje“, naveo je Milivojević.

On je pojasnio da je povorka ponosa zakazana za septembar, jer su vjerovali da će policija imati vremena da se ozbiljno pozabavi i da otkloni uzroke ranijih zabrana.

„Zabrana održavanja povorke je pokazatelj da u ovom dijelu nema napretka i da se dešava isto kao i sa prethodnim povorkama. Sigurnosna procjena, zbog koje je prajd otkazan, prepisana je sa prethodnih zabrana“, rekao je Milivojević.

Prema njegovim riječima, policija mora da otkloni uzroke zbog čega dolazi do nasilja nad LGBT osobama.

Milivojević je ukazao na opstrukcije javnosti i pojedinih političkih struktira, kada su u pitanju logo i moto prajda u Nikšiću.

Današnji oblici fašizma, kako je kazao, manifestuju se ugražavanjem prava pojedinaca, prava manjina, prava žena, romske i LGBT populacije.

„Slogan prajda je slogan slobode“, kazao je Milivojević, navodeći da su političke strukrure oštro osudile tu simboliku.

LGBT Forum progres je, kako je dodao, u više navrata pokušavao da nađe kompromis u odnosu na simbole koje koriste za povorku, ali su uvidjeli da nije upotreba simbola problem već to što ih koristu LGBT zajednica.

„Imamo nedvosmislen dokaz kroz protest Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore u Nikšiću“, rekao je Milivojević, ukazujući na poruke sa tog skupa da LGBT zajednica nije zdrava.

On je dodao da je LGBT Forum progres namjeravao da na protestu ponudi promjenu simbola.

„Ipak, poruke upućene na protestu bile su homofobne i mi smo odlučili da nastavimo sa tim vizuelnim identitetom“, kazao je Milivojević.

On je ukazao da LGBT zajednici smeta činjenica da su do poslednja tri dana čekali da sazanaju da se povorka neće održati.

„Treća zabrana je indikator da će se ovo nastaviti u budućnosti, indikator kontinuiranog ograničavanja slobode LGBT osoba, treća zabrana je nešto što postaje rutina“, smatra Milivojević.

Na pitanje koje se institucije smatraju odgovornim za neodržavanje povorke, Milivojević je kazao da ih neće posebno prozivati ako se one ne osjećaju odgovornim.

Upitan koje međunarodne partnere će obavijestiti o zabrani održavanja povorke, on je kazao da se već obratio svim međunarodnim partnerima. „Tu mislim na Evropski parlament, Delegacije, međunarodne ambasade“, precizirao je Milivojević.

On je ponovio da obrazovanje mora biti pokretač priče inkluzije LGBT osoba i da u tom cilju ono mora staviti u fokus.

„Najveći fokus treba staviti na obrazovanju i tek tada će moći da se govori o održivim rješenjima, dugoročnim promjenama i promjenama na terenu koje su ključne“, zaključio je Milivojević.

Pripadnici nevladine organizacije Hiperion poslale su dopis u kojem se navodi da se razočarani što je policija, po treći put, otkazala mirno okupljanje građana čime je, kako su ocijenili, prekršila Ustav Crne Gore.

„Uz veliku nelagodnost prihvatamo činjenicu da naša domovina nije u stanju da se obračuna sa huliganskim grupama, kao i da ljudska prava u Crnoj Gori jesu luksuz“, poručeno je iz Hiperiona.

Izvor: Mina

Portal Analitika