Politika

Cdu: Osnove programa u oblasti turizma

Polazeći od temeljnih ideja i određenja definisanih Manifestom crnogorskih demokrata “Brijest i maslina” i potvrđujući stavove koji su definisani političkom izjavom Cdu, koja govori o potrebi za efikasnim i održivim ekonomskim sistemom, utemeljenim na novim rješenjima i konzistentnoj ekonomskoj politici, koja će za svoju osnovu imati uravnoteženi regionalni razvoj i korišćenje svih domaćih potencijala, Predsjedništvo Cdu je pripremilo prijedlog dokumenta koji će biti razmatran i usvojen na sjednici Glavnog odbora Cdu koja je zakazana za 27. septembar.
Cdu: Osnove programa u oblasti turizma
Portal AnalitikaIzvor

1. Turizam je okosnica razvoja i centralna privredna djelatnost u crnogorskoj privredi. To je privredna grana koja svojim potencijalom, resursima i perspektivama, povezuje različite grane crnogorske privrede i predstavlja platformu  za povezivanje svih crnogorskih regiona, koji imaju svoje mjesto i funkciju kako u oblasti turizma, tako i u djelatnostima koje treba da budu sirovinska i uslužna podrška crnogorskom turizmu.

2. S obzirom na sveprisutnu devastaciju i saturisanje prostora i posebno nekontrolisanu  gradnju objekata i sadržaja čija je priroda i namjena suprotna dugoročnim i usvojenim strateškim dokumentima i projekcijama – postoji urgentna potreba i obaveza svih koji učestvuju u koncipiranju i vođenju turističke politike da obezbijede puno poštovanje odrednica i rješenja iz Master plana. Neophodan je uticaj struke na koncipiranje i razvoj turizma. Daljoj improvizaciji i stihijskom ‘’razvoju’’ ne može biti mjesta.

3. Obustava degradacije prostora i dugoročna sanacija je prioritet nove politike u oblasti turizma. To će biti spor i težak proces, ali se njemu mora pristupiti bez odlaganja, zbog posljedica koje, u najvećoj mjeri, mogu biti neotklonjive. Uništeni prostor se ne može povratiti.

4. Crnogorski turizam se mora oslanjati na komplementarne privredne grane i djelatnosti: poljoprivreda, usluge, infrastruktura, prirodni i ljudski resursi, ekologija i politika održivog razvoja, upravljanje komunalnim otpadom, regulisanje opskrbe vodom, tretiranje otpadnih voda i sve druge djelatnosti i aktivnosti koje neposredno i posredno utiču na naš turistički potencijal. Neodrživa je situacija da Crna Gora uvozi milion eura hrane dnevno, dok iskorištenost poljoprivrednih potencijala tavori na 10 do 15 odsto od mogućeg. Ekonomski patriotizam nije samo puka parola da se kupuju domaći proizvodi, već je to prije svega dugoročni napor da se stvore i plasiraju domaći proizvodi, u čemu je zdrava hrana i ekološki kvalitet proizvoda njihova najveća vrijednost, a ne sama količina.

5. S obzirom na prethodno, turizam se mora shvatiti i kao platforma za djelotvorno i svrsishodno povezivanje i razvoj crnogorskih regiona. Turistička ponuda Primorja, centralnog dijela Crne Gore i crnogorskog Sjevera mora biti komplementarna. Uz to, centralni i sjeverni djelovi naše zemlje su još uvijek daleko od svojih potencijala i mogućnosti u pogledu proizvodnje zdrave hrane. Centralna razvojna grana Crne Gore treba da bude “turizam-poljoprivreda”, shvaćeno kao dvije strane jedne te iste medalje.

6. Crnoj Gori je, posebno zbog turizma i povezanih djelatnosti, potrebna temeljna reforma obrazovnog sistema. Uvoz hrane je praćen uvozom stručne radne snage, što našu turističku ponudu svodi na neobnovive resurse, tj. one, kada budu potrošeni, tj. iscprpljeni, ne mogu garantovati dugoročni stabilni razvoj. Obrazovanje treba da bude zamajac razvoja i unapređenja našeg turističkog proizvoda, a ne njegova brana.

7. Turizam i turistička ponuda su životno povezani sa potencijalima i kapacitetima privrede i društva u cjelini da privuku, prihvate i realizuju investicione poduhvate. Direktne strane investicije i investitori nijesu naši ideološki, politički i strateški neprijatelji, već potreba i nužda koja je od suštinske važnosti za unapređenje turističke ponude Crne Gore. Transparentnost i proceduralna korektnost u projektima stranih investicija su podrazumijevajući elementi tog procesa, koji ne mogu biti izgovor za opstrukcije i političko mešetarenje. Potreba efikasne investicione politike, sa naglaskom na izgradnju modernih hotelskih kapaciteta je prioritet crnogorskog turizma.

8. Crnogorska demokratska unija, kao partija centra liberalno-demokratske orijentacije, koja se zalaže za korigovani liberalni koncept ekonomske politike (tzv. ordo liberalizam), izražava svoju spremnost i interes za saradnjom sa političkim partijama, strukovnim i profesionalnim udruženjima, kao i svim drugim zainteresovanim društvenim činiocima u zajedničkom naporu da se crnogorskoj turističkoj ponudi i turizmu kao centralnoj privrednoj grani posveti neophodna pažnja, kako na nivou centralne vlasti, tako i na nivou lokalnih samouprava.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.