Kultura

Kradljivcu Pikasa određena kaucija od 31 milion dolara

Iv Buvije, švajcarski kolekcionar i trgovac umjetninama, i zvanično je optužen za krađu slika Pabla Pikasa, iako je on oduvijek kategorički poricao ove optužbe.
Kradljivcu Pikasa određena kaucija od 31 milion dolara
Portal AnalitikaIzvor

O razmjerama ove afere svjedoči i podatak da za kauciju mora da položi čak 31 milion dolara, što je suma koju je ruski milijarder Dmitri Rubolovljev platio za dva Pikasova remek-djela i još 58 drugih crteža.

Među spornim djelima nalazi se i Pikasova slika "Žena sa lepezom".

Istraga je otvorena u martu nakon pritužbe Ketrin Hutin-Blaj, Pikasove pastorke. Ona tvrdi da je nekoliko djela koja su bila u njenom vlasništvu ukradeno, a prvu sumnju je iznio brazilski ekspert za restaurisanje. Dvije godine ranije, ovaj brazilski restaurator je unajmljen da restaurira i pripremi Pikasova djela.

Djela koja je trebalo da budu restaurisana bila su dio kolekcije koja je pripadala Pikasovoj kćerki. Ona je, u to vrijeme, bila uvjerena da se remek-djela nalaze u skladištu Ženevilije, nedaleko od Pariza. Međutim, nakon restaurisanja, slike su odnešene u švajcarsku kompaniju koja je u vlasništvu Buvijea, gdje su izložene, a zaitm i prodate Rubolovljevu.

Buvije konstantno tvrdi da su slike koje je prodao ruskom milijarderu kupljene od trgovca umjetninama koji je zastupao Hutin-Blajovu.

On ne želi da javno objavi ime tog trgovca umjetninama, ali je ime predao sudiji koji vodi slučaj.

S druge strane, Hutin-Blajova tvrdi da ona nikada nije pristala na prodaju niti dobila bilo kakav novac za dva Pikasova remek-djela, plus 58 crteža.

(Nezavisne)

Portal Analitika