Turizam

RADULOVIĆ: Posjeta rekordna, prihod manji nego 2013. godine

Od ovogodišnje sezone, po grubim procjenama, prihod će biti više od 720 miliona eura. Kako je sezona još u toku, tek će uslijediti precizni proračuni, poručio je za Pobjedu predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i jedan od suvlasnika Montenegro stars grupe Žarko Radulović.
RADULOVIĆ: Posjeta rekordna, prihod manji nego 2013. godine
Portal AnalitikaIzvor

Kako je naglasio, imali smo rekordnu posjetu, koja nije bila proporcionalna prihodima.

"Po broju turista imamo mnogo bolju sezonu nego prošlu kao i po novcu, ali ne značajno. Prihodi su između prošle i pretprošle sezone, koja se smatra najboljom u prethodnih 10 godina. U jako smo složenoj godini, kad se dešavaju velike turbulencije u svijetu ne samo u turizmu nego i u ekonomiji i u politici.  Turska je imala značajan turistički pad, Egipat da ne pričamo, tako da su događaji indirektno bili u našu korist. Mi kao mala, polupoznata destinacija na turističkoj mapi bilježimo rast kad svi ili stagniraju ili padaju. To je dokaz da je turistička privreda sa svim svojim manjkavostima najvitalniji dio privrede Crne Gore. Sve nedaće smo prebrodili. Imali smo, međutim, određeni pad u kvalitetu servisa, ali to neće znatno ugroziti sljedeću godinu", kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, glavna sezona se odužila kao rijetko kad i traje 60 i nešto dana.

"Za hotele je i sad špic sezone. Mi smo popunjeni skoro 100 odsto. U martu je izgledalo jako loše, tržište nije reagovalo. Zahvaljujući tome što je CTU sa Ministarstvom turizma napravilo akciju pa smo spustili cijene i Nacionalna turistička organizacija to jako dobro prezentovala na sajmovima u Berlinu i Moskvi, tržište je odreagovalo i onda je sve krenulo. Čak i kad su u pitanju Rusi imali smo rast u odnosu na prošlu godinu tri odsto", precizirao je Radulović.

On je istakao da se Takon o strancima ovog ljeta pokazao kao štetan.

"Imali smo i mi problema. Meni je cijelo ljeto falilo 18-20 sobarica, nijesmo mogli da ih dobijemo preko Zavoda za zapošljavanje. Dolazile su i odlazile i najduže se zadržavale do tri dana. Ne znam nijednu destinaciju da su konobari, barmeni, sobarice domicilno stanovništvo. Uglavnom su sve to nerezidenti. Vjerovatno što domicilni stanovnici nađu neki bolji posao pa ovaj pokrivaju nerezidenti. Ja bih volio da svaki konobar bude iz Crne Gore, ali ga nema. Nekad je bilo da ste za nerezidenta plaćali taksu do 75 eura mjesečno. Taj novac bi trebalo da se odvaja u fond iz kojeg će se finansirati edukacija naše radne snage. Ne mogu konobar i kuvar poslije tri mjeseca kursa da rade u ,,Splendidu“. Ako konobar ne može da opsluži veliki broj gostiju, ne obezbjeđuje prihod. Onda i država dobija manje jer je manji prihod. Ovaj zakon je destimulisao i strance da kupuju nekretnine. Krenula je priča među Rusima koji su ovdje kupili nekretnine da je ovaj zakon napravljen kako bi se oni istjerali iz Crne Gore. Slično sam u Kotoru čuo od Engleza i Iraca. Oni imaju firme i ne mogu da imenuju svog izvršnog direktora nego Zavod za zapošljavanje treba da mu ga obezbijedi, što je neprihvatljivo", ocijenio je Radulović.

Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_4323
17.09.2015. 12:49

E,bora mi biće veći od 720meleona eurića? Ali se /ne/zna u čije špage(džepove?)-jerbo je to sve privatni-ino kpital-otperjao vlasnicima? Ali,jopet je dobro-obzirom da je još toliko melona-"iscurilo"-zbog Ukrajinske krize-koju je upravo proljetos-najavio-"naručio" nazočni gospar Žare-Žak Radulović-u svom "ekspozeu"-na ovaj isti Portal biznis?

0
0
G Guest_40922
16.09.2015. 14:22

Industrija reče čovjek NK i PG.A kakva industrija.Kakvu perspektivu ima industrija u pogleda jeftine radne a kvalifikovane snage energenata.Mi protiv Kine Indije Pakistana Južne Koreje.Malo se zanosiš a zbogom pameti.Sva metalska industrija je u EU zatvorena a ti bi da šta.Uloži svoj novac u gubitaše pa ori.Samo usluge i možda neki korporativni vid industrije kao pogon za sklapnje komponenti a i za to treba školovanje obuka i doobuka.

0
0
G Guest_0105
17.09.2015. 08:54

Vi ste tipičan predstavnik, na sreću ne velikog broja ljudi koji spadaju u one koji ne vjeruju svojim očima nego onome što mu neko kaže. Vaše razmišljanje na temu industrija, da ili ne - pa imaate li Vi uopšte radio ili TV prijamnik, čitate li štampu uopšte, kad imate ovako razmišljanje...

0
0
G Guest_0105
17.09.2015. 09:04

A ova Vam je dobra -svaka metalna industrija u Evropi je zatvorena HAHAHAHAHA, a Evropska jača i od američke. A fala Vam što ste me nasmijali jutros. Pa s ovakvim razmišljanjem se možete slobodno kandidovat za Asistenta na našem Ekonomskom fakultetu, s velim izgledima da budete i primljeni.

0
0
G Guest_72647
16.09.2015. 10:20

Kakav licemjer, sad ce jos i pomoc od drzave da trazi hahahahaahaha i da mu se otpise neki porez i slicno. Sad jos da sachekamo Purko i Diki da se jave i cijela ekipa koja vodi CG turizam je tu....

1
0
G Guest_33641
16.09.2015. 09:41

Dok god nam je turzam prioritetna grana razvoja nema ovdje nikakakvog napretka. Pa i komunisti su znali ono što naši "veliki ekonomisti" i vlast nikako da dokuče - primorje, brotske kompanije i turizam -srednja regija tj. PG i NK industrija - sjever, poljoprivreda i drvoprerada. S obzirom na ekonomsko znanje kojim Crna Gora raspolaže - prvi pravi korak bi bio svodjenje i preimenovanje našeg Ekonomskog fakulteta u Srednju ekonomsku školu, dakle, na nivo znanja kojim objektivno i raspolaže. Čast rijetkim izuzetcima.

1
2