Region

Odloženo suđenje Subotiću, moguća zastarjelost gonjenja

Apelacioni sud u Beogradu je peti put zaredom odložio drugostepeno suđenje biznismenu Stanku Subotiću Canetu, optuženom za šverc cigareta, prenose srpski mediji. Proces, kojem prijeti nastupanje apsolutne zastarjelosti, juče je odložen zbog izostanka Irene Vujinović, koju je sud zbog toga kaznio novčanom kaznom od 150.000 dinara, uz obavezu da nadoknadi troškove jučerašnjeg odlaganja.
Odloženo suđenje Subotiću, moguća zastarjelost gonjenja
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Sud smatra da je Irena Vujinović, koja brani optuženog Stevana Banovića, neopravdano izostala sa suđenja i da je riječ o opstrukciji postupka. Za šesti po redu datum drugostepenog pretresa određen je 22. oktobar.

Pošto je sud utvrdio da Irena Vujinović nije u sudnici, njen branjenik Stevan Banović rekao je da ne zna zašto je izostala, ali da misli da se nalazi u bolnici u Višegradskoj ulici. Na insistiranje zamjenika tužioca za organizovani kriminal Saše Ivanića sud je odlučio da tu informaciju provjeri i pozvao bolnicu, pa je tako utvrđeno da Vujinovićeva nije tamo.

Na suđenje nije došao ni Subotić, o čijem izostanku nije raspravljano, kao ni optužena Ivana Olujić. Ona je obavijestila sud da je u bolnici na onkologiji i zamolila da joj se omogući da prisustvuje suđenju.

Tužilaštvo smatra da pet odlaganja ovog pretresa pred Apelacionim sudom koji sada treba da donese konačnu presudu, predstavlja zloupotrebu prava optuženih i njihovih branilaca, sa ciljem odugovlačenja, kako bi nastupila apsolutna zastarjelost krivičnog gonjenja.

Podsjećamo, Apelacioni sud usvojio je žalbu tužioca za organizovani kriminal na oslobađajuću presudu Specijalnog suda u Beogradu i odlučio da sam na pretresu izvede ključne dokaze i donese pravosnažnu presudu.

Prvom prvostepenom presudom, Subotić je bio osuđen na šest godina zatvora, a ostali optuženi na kazne od godinu do pet godina zatvora. Drugom prvostepenom presudom, izrečenom prošle godine, svi optuženi su oslobođen jer sud nije našao dokaze ili su optužbe odbijene zbog zastarjelosti krivičnog gonjenja za djela iz 1995. godine.

Tužilaštvo smatra da nije nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja, kao i da se oslobađajuća presuda zasniva na spornom dokazu, to jest iskazu svedoka Jovana Ristovskog iz Makedonije i dokumentaciji koju je nezakonito nabavio, na osnovu čega je sud zaključio da je vojska švercovala cigarete, a ne Subotić i ostali okrivljeni.

Tužilaštvo traži da sud Subotića osudi na kaznu od osam godina zatvora zbog organizovanja šverca cigareta u Srbiju tokom devedesetih godina prošlog vijeka, a njegove saradnike na kazne od dvije do šest godina zatvora.

Tanjug; Politika.rs

Portal Analitika