Abiznis

ĐUKANOVIĆ: Tjerajući investitore, tjeramo budućnost

Krajnje je neodgovorno svjesno, a iz dnevno-političkih pobuda, demagoškim parolama tjerati investitore iz Crne Gore, kazao je premijer Milo Đukanović, otvarajući 20. Miločerski razvojni forum. Kultura i karakter ljudi u Crnoj Gori i strane investicije - tema je koju su organizatori foruma postavili pred premijera.
ĐUKANOVIĆ: Tjerajući investitore, tjeramo budućnost
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

“Jer to znači tjerati budućnost iz Crne Gore”, kazao je Đukanović i dodao da to rade oni koji tvrde da strani investitori dolaze u Crnu Goru samo da bi odnijeli nešto iz nje.

“Nije to laička priča, to je teza koju je lansirao jedan od tri ključna čovjeka crnogorske državne politike. Podsjetiću vas na tezu koju je saopštio – da su pojedini strani investitori odnijeli 10 milijardi eura iz Crne Gore posljednjih godina. Ko to priča? To može samo nedobronamjerna osoba, dakle osoba koja to radi da bi bila politički manipulativna. A ako želite da budete politički manipulativan i da, igrajući na emocije ljudi, steknete koji politički poen na štetu vlastite države, to je neobjašnjiva neodgovornost, to je, objektivno, zločin protiv nacionalne ekonomije i protiv državnih interesa”, kazao je Đukanović.

Kaže da mu ne bi smetalo da negdje u okruženju vidi objektivne smetnje da Crna Gora dostigne stope rasta od 5 ili 6 odsto, ovako, ovu ćemo godinu završiti sa 3,5 odsto i dobro, ali samo u odnosu na region.

“Kao ono kad bih ja želio da kažem – bolji sam od lidera Pokreta za promjene, ali se postavlja pitanje koliko smo mi sa 3,5% sada daleko od Luksemburga i zašto nismo na 5 odsto. Imamo li objektivnu smetnju ili je smetnja subjektivna", zapitao se Đukanović.

Smetnja jeste subjektivna, a ona, kako kaže premijer, stanuje u političkoj nekulturi i neodgovornosti sve zbog jeftine dnevno-političke borbe koja vrlo često diže galamu. Ipak, poručuje Đukanović, oni koji na izborima dobiju mandat, u sljedeće 4 godine napraviće kapitalne iskorake na planu dinačnog ekonomskog rasta i razvoja, jer su, podsjeća, mnoge pripreme za taj razvoj završene, i u energetici, i u turizmu, i u proizvodnji hrane i u infrastrukturi.

“Mislim da se, u narednih nekoliko godina, sa jasnom političkom podrškom i jasnom parlamentarnom većinom, u Crnoj Gori može napraviti odlučujući iskorak ka toj blisko boljoj budućnosti”, kazao je Đukanović.

RTCG

Portal Analitika