Svijet

AHTISARI: Zapad prije tri godine odbio ponudu Rusije da se smijeni Asad

Rusija je prije više od tri godine predložila da se sirijski predsjednik Bašar al-Asad povuče s vlasti u okviru mirovnog sporazuma, ali je to Zapad odbio smatrajući da će on ionako pasti s vlasti, izjavio je pregovarač Marti Ahtisari.
AHTISARI: Zapad prije tri godine odbio ponudu Rusije da se smijeni Asad
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Britanski list Gardijan (The Guardian) prenio je danas da je bivši finski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir u februaru 2012. razgovarao s ambasadorima pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN i da je tada, prema njegovim riječima, ruski ambasador Vitalij Čurkin izložio plan u tri tačke prema kojem bi Asad prepustio vlast poslije početka mirovnih pregovora vlasti i opozicije.

"Prilika je propuštena 2012", rekao je Ahtisari u intervjuu i dodao da su SAD, Velika Britanija i Francuska bile uvjerene da će sirijski lider brzo pasti s vlasti, pa su ignorisali prijedlog.

Ahtisarija, koji je 2008. dobio Nobelovu nagradu za višedecienijsko učešće u rješavanju sukoba u Namibiji, Indoneziji, Iraku i na Kosovu, grupa bivših svjetskih lidera, poznata kao Stariji, poslala je da se sastane s predstavnicima stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN.

"Najintrigantniji je bio sastanak s Vitalijem Čurkinom pošto sam ga poznavao. Ne slažemo se uvijek po svim pitanjima, ali možemo razgovarati iskreno. Objasnio sam mu zašto sam došao i on mi je rekao: 'Marti, sjedi i reći ću ti što treba da uradimo", rekao je Ahtisari.

Čurkin je, prema Ahtisarijevim riječima, rekao da ne treba davati oružje opoziciji, da odmah treba da počne dijalog opozicije i Asada, i da treba naći "elegantan" način da se Asad povuče.

Ruski ambasador, navodi Gardijan, odbio je da komentariše detalje "privatnog razgovora" s Ahtisarijem koji tvrdi da je i drugi put razgovarao s njim na tu temu.

Ahtisari je rekao da je proslijedio poruku američkoj, britanskoj i francuskoj misiji u UN. "Ništa se nije dogodilo pošto mislim da su svi oni, kao i mnogi drugi, bili ubijeđeni da će Asad biti zbačen s položaja za par nedjelja pa nije bilo potrebe da se išta radi", dodao je on.

U sukobima u Siriji, koji su počeli 2011. poginulo je više od 240.000 ljudi, a u međuvremenu je i ekstremistička organizacija Islamska država zauzela velike djelove Sirije i susjednog Iraka.

Gardijan 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.