Društvo

VLAHOVIĆ: Nakon digitalnog mamografa ugovoreni novi projekti

Ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović govorila je na 59. Redovnom zasijedanju Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja se u periodu od 14. do 18. septembra, 2015. godine održava u Beču, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.
VLAHOVIĆ: Nakon digitalnog mamografa ugovoreni novi projekti
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ministarka Vlahović, u svom obraćanju u okviru plenarne sesije, predstavila je aktivnosti koje Crna Gora realizuje u saradnji sa Agencijom za atomsku energiju sa posebnim osvrtom na projekat iz oblasti radiologije, u okviru kojeg je IAEA Crnoj Gori donirala digitalni mamograf sa pratećom opremom, čime su stvorene mogućnosti kvalitetnije preventive kancera kod žena. U okviru tehničke saradnje, ministarka Vlahović je predočila nacionalne prioritete za saradnju sa Agencijom, na kojima se baziraju i tri projekta planirana za realizaciju u narednom periodu.

U izlaganju su navedene i aktivnosti koje su sprovedene u oblasti zaštite životne sredine ali i unaprijedjenja sistema bezbijednosti, koji su u skladu sa prioritetima Međunarodne agencije za atomsku energiju. Takođe, podržani su i stavovi Evropske Unije iznijeti na plenarnom zasijedanju, što je u skladu sa posvećenošću Crne Gore procesu EU integracija.

U okviru Generalne konferencije, ministarka Vlahović sastala se sa prof. dr Aldom Malavasijem, zamjenikom generalnog direktora za oblasti nuklearnih nauka i aplikacija. Na sastanku su dogovoreni konkretni koraci u budućoj saradnji koji se odnose na usavršavanje crnogorskih naučnika i istraživača u renomiranim IAEA laboratorijama u Beču, Sajberzdorfu I Monaku, ali i realizaciju istraživačkih projekata sa našim naučnim institucijama.

Pored ministarke Vlahović, koja  predvodi crnogorsku delegaciju, Konferenciji prisustvuju i ambasadorka pri Stalnoj misiji Crne Gore u Beču Slavica Milačić, mr Smilja Kažić-Vujačić, nacionalni koordinator za saradnju Crne Gore sa IAEA,  prof. dr Jovan Mirković, član Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost i profesor na Prirodnomatematičkom fakultetu UCG-a, dr Branislav Vlahović, direktor Centra za radiološku dijagnostiku Kliničkog centra Crne Gore, mr Ivana Vojinović, generalna direktorka Direktorata za klimatske promjene i životnu sredinu Ministarstva održivog razvoja i turizma, kao i mr Ivan Ivanišević generalni direktor Direktorata za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na ovogodišnjem zasijedanju Generalne konferencije raspravlja se o unutrašnjim pitanjima funkcionisanja Agencije, izboru članova Borda guvernera, mjerama za jačanje međunarodne saradnje u oblasti nuklearne sigurnosti i bezbjednosti, radijacione sigurnosti i transporta i upravljanje radioaktivnim otpadom. Takođe se diskutuje i o jačanju aktivnosti kada je riječ o tehničkoj saradnji Agencije, te posebno jačanju aktivnosti u dijelu nauke i tehnologije. 

Tokom trajanja Generalne konferencije, delegacija Crne Gore održaće i sastanak na visokom nivou sa zamjenikom generalnog direktora za oblast tehničke saradnje, Dazhu Yangom, a planiran je i susret sa delegacijom Kube, povodom intenziviranja bilateralne saradnje u oblasti nauke, kaže se na kraju saopštenja.

Portal Analitika