Društvo

Ivanović u Nikšiću: Otvaraju se nova radna mjesta i postepeno raste izvoz

Investicije u primarnu poljoprivrednu prozivodnju i preradu kojima se podižu standardi, otvaraju nova radna mjesta i povećava izvoz na području opštine Nikšić ostvaruju se po planu. Dodatno, ulaganjem države i opštine, realizuju se infrastrukturni projekti u cilju poboljšanja uslova za život i razvoj poljoprivrede u ruralnim područjima. Napredak na tom planu danas su zajednički sagledali ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović i predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović.
Ivanović u Nikšiću: Otvaraju se nova radna mjesta i postepeno raste izvoz
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ivanović i Grbović su otvorili rekonstruisani vodovod koji snabdijeva oko 3.000 stanovnika Kočana, Poljica i dijela Rastoka. Ozvaničen je i početak radova na vodovodu u selu Orah, a obišli su i radove na čišćenju korita rijeke Zete. Tokom posjete Nikšiću, ministar Ivanović je posjetio i drvoprerađivačko preduzeće „Javorak MB“ koje je pokrenulo proizvodnju, za sada uspješno sprovodi plan reorganizacije i postepeno povećava izvoz. Obilazak Pivare „Trebjesa“, bio je prilika da se promoviše projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda iz fabrike, čime se podižu standardi vezani za životnu sredinu.

Za mještane Oraha voda je novi život

Povodom otvaranja jednog i početka radova na novom vodovodu, ministar Ivanović je izrazio zadovoljstvo zbog doprinosa boljem kvalitetu života u ruralnim područjima i stvaranju uslova za povratak, posebno mladih, na svoja gazdinstva. Ministru se za zalaganje u tom dijelu posebno zahvalio jedan od najmlađih stanovnika sela Orah Jovica Đešnjić. On je istakao koliko je za njega i njegovih stotinjak komšija značajno rješavanje pitanja vodosnabdijevanja. Selo Orah je trenutno bez vode, a nalazi se na samo 3 kilometra od izvora sa koga se snabdijeva Nikšić. „Ministar je prvi put u našem selu. Prije njega su mnogi ministri obećavali, ali ovo je čovjek koji se zainteresovao nakon mog poziva da nam pomogne u rješavanju našeg problema. Drago mi je što je došao da nas obiđe i za mene je to znak da vodovod već završen. Ovo nije samo  gradnja vodovoda, nego novi život za naše selo“, kazao je Đešnić. Prema njegovim riječima, u selo Orah se vraćaju mladi, a nakon dobijanja vode biće i uslova da se poljoprivreda podigne na veći nivo.

 

Na putu za selo Orah, predstavnici Ministarstva i Opštine uvjerili su se da radovi na čišćenju korita rijeke Zete odvijaju po planu, zašta su Ministarstvo i Opština do sada izdvojili oko 20.000 eura. Direktor Direktorata za vodoprivredu Velizar Vojinović, tim povodom je izjavio da će se regulisanjem toka rijeke riješiti problemi sa plavljenjem okolnog poljoprivrednog područja, ali i ostali prateći, ekološki problemi.

Javorku koncesije i poslovi sa stranim investitorima  

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u prethodnom periodu radilo je na stvaranju uslova da se pokrene proizvodnja u kompaniji „Javorak MB“. U razgovoru sa ljudima iz menadžmenta fabrike, istaknuto je da je firma upravo dobila koncesije za sirovinu, da se uspješno sprovodi plan reorganizacije. Velike nade polažu u saradnju sa investitorom iz Italije koji je već u fabrici, ali i u saradnju sa jednim egipatskim investitorom sa kojim dogovor treba da bude postignut.

 „Jedan od partnera je italijanski investitor koji je u Javorku vidio interes da proizvodi asrotiman koji će biti kompletno izvezen na tržište EU. Naš proizvod je konkurentan po kvalitetu i cijeni na tržištima EU, afričkih zemalja, prije svega Egipta“, kazao je Nenezić. On je dodao da se plate radnicima isplaćuju redovno, uplaćuju porezi i doprinosi, isplaćuju povjerioci. U fabrici trenutno radi 54 radnika, a planirano je da ih bude 100, sa firmama koje će raditi u sklopu Javorka.

Za gradonačelnika Grbovića posebno je značajno, upravo otvaranje prostora za zaposlenje mladih ljudi, a ministar Ivanović je rekao da je osim otvaranja novih radnih mjesta dinamičniji razvoj ovog i sličnih drvoprerađivačkih kapaciteta značajan i zbog izvoza. „Od kako je drvoprerada u nadležnosti Ministarstva zajedno sa šumarstvom, počeli smo da sređujemo stanje u ovoj oblasti. Javorak je ozbviljna kompanija koja ima dugu istoriju, ozbiljne potencijale, koji u ovom momentu nisu do kraja iskorišćeni. Ali radili smo korak po korak. Izašli su iz stečaja, a juče su potpisana i rješenja po osnovu drugog kruga konkursa za koncesije, i Javorak će dobiti oko 8,5 hiljada kubika“, kazao je Ivanović. On je izrazio nadu da će Javorak realizovati plan reorganizacije i planirane investicije i ući u jedan dinamičniji razvoj.

Pivara primjer uvođenja novih standarda

Ministar je izrazio i zadovoljstvo što se u proizvodnji iz sektora poljoprivrede konstatno podižu standardi. Važna investicija u tom smislu je i ugradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Pivari. Direktor fabrike pivarskih operacija Vanja Lazarević objasnio je da je to logičan nastavak investicije od prije par godina vezane za rješavanje otpadnih voda, ukupne vrijednosti 4 miliona eura. “Ovim smo obezbijedili da Pivara ne ostvaruje nikakv uticaj na životnu sredinu, prema postojećim svjetskim  standardima”, naglasio je Lazarević.

Prema riječima Grbovića, postrojenje će biti biti značajno i za grad Nikšić u kome se završava i gradski kolektor. On je izrazio nadu da će se u opštini u narednom periodu nastaviti sa rješavanjem ekoloških problema.

Ministar Ivanović je čestitao upravljačkom timu u kompaniji, na čelu sa gospođom Sanjom Ćalasan, na projektu koji je, kako je rekao, važan ne samo za grad, nego i Ministarstvo poljoprivrede i državu. „Konstatno se podižu standardi proizvodnje. Pivara, koja je dobila jako puno nagrada sada može da se pohvali  jednom odgovornošću koja je iskazana prema ljudima i sredini u kojoj posluje. To je primjer koji treba da slijede i ostale kompanije koje se bave preradom. Pivara nam je važna i zbog izvoza, jer izvoz piva posljednje dvije godine  bilježi rast. Značajno je i da je to kompanija koja otvara nova radna mjesta“, kazao je ministar.

Portal Analitika