NATO

VUJANOVIĆ: Podrška parlamenta Rezoluciji o NATO-u dobra poruka pred poziv

Izvjesno je da će Rezolucija o NATO-u dobiti široku podršku u parlamentu i to je dobra poruka Crnoj Gori u susret pozivu za članstvo u Alijansi, kazao je predsjednik države Filip Vujanović nakon susreta sa predsjednikom Makedonije Đorđom Ivanovim.
VUJANOVIĆ: Podrška parlamenta Rezoluciji o NATO-u dobra poruka pred poziv
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Vujanović je rekao da je bitno je da se unutar parlamenta razmijene argumenti za i protiv NATO-a i da se javnost iz Skupštine obavijesti o stavu partija parlamentarnih u odnosu na NATO integracije.

“Zato se vrlo radujem da ćemo u Skupštini kroz parlamentarnu raspravu biti u mogućnosti da čujemo razmjenu argumenata i da dobijemo jednu rezoluciju koja će pokazati da Skupština ogromnom većinom podržava ulazak u NATO i da je to jedna dobra poruka pred decembarski sastanak ministara, koji će ubijeđen sam završiti se upućivanjem poziva Crnoj Gori u NATO”, istakao je on.

Na pitanje da li treba raspisati referendum za ulazak u NATO, Vujanović je odgovorio da će parlament, nakon dobijanja poziva, donijeti odluka na koji način će se prema njemu odnijeti.

“Vi znate da je referendum najširi oblik izjašnjavanja građana i da je svaki predsjednik podrazumijevajuće u obavezi da ima pozitivan odnos prema referendumu, ali je naravno jasno da je parlament taj koji će donijeti odluku i koji će preuzeti odgovornost za odnos prema pozivu za NATO. Konačno i poslanici su dobili odgovornost i obavezu da se izjašnjavaju o najvažnijim pitanjima, odlučujući o vrijednosti značaja tog pitanja. Prema tome sačekajmo poziv za NATO. Kada bude poziv za parlament će donijeti odluku i donijeti je u najboljem interesu NATO integracije”, poručio je Vujanović.

On je ubijeđen da će Crna Gora na Ministarskom sastanku u decembru dobiti poziv za članstvo u NATO.

“To je krajnje realno očekivanje i poziv bi bio odgovor na dostignuće Crne Gore NATO standarda. To bi bio doprinos regionalnoj stabilnosti ovog prostora i konačno bi značilo potvrdu otvorenih vrata NATO integracija i poziva za jedinu zemlju na prostoru Jadrana i Mediteranske obale od Španije do Turske koja je van NATO-a da bude u Alijansi”, naglasio je Vujanović.

Takođe, Vujanović je kazao da treba deblokirati proces NATO integracija Makedoniji.

“Cijeli prostor Zapadnog Balkana zavređuje da bude dio NATO-a, i on kao jedna bezbjednosna alijansa znači najbolju garanciju bezbjednosti. On izvjesno znači jedan novi odnos u ekonomiji i jednu novu vrijednost u politici i vrlo sarađujemo u procesu NATO integracija sa Makedonijom, uvjereni da ta saradnja može da donese dobro i Crnoj Gori i Makedoniji”, smatra on.

Na pitanje kako komentariše dešavanja u vezi sa raspravom o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti, Vujanović je rekao da veruje riječima ministra suada Numanovića da će se imati konstruktivan odnos prema očekivanjima crkvi i vjerskih zajednica, te da će se naći rješenje koje će biti u funkciji opšteg dobra  i vrijednosti.

U svim oblastima ekonomije širok prostor za saradnju: U svim oblastima ekonomije postoji širok prostor za saradnju Crne Gore I Makedonije i treba ga iskoristiti. Zaista mislim da su države učinile sve da se stvore pretpostavke za to, prije svega kroz sve važne međudržavne ugovore koji obezbjeđuju tu saradnju, rekao je Vujanović.

Kako navodi predsjednik, saradnju sa Makedonijom treba jačati kroz formiranje odgovarajuće institucionalne mreže koja bi pojačala ekonomsku komunikaciju i partnerstvo i kroz organizaciju brojnih foruma koji afirmišu i privredne  i ekonomske vrijednosti dvije države.

Ozbiljan hendikep je, ističe Vujanović, saobraćajna konekcija Crne Gore i Makedonije. Ona se, kako navodi, ne može kratkoročno savladati i ona izvjesno predstavlja ozbiljnu prepreku za kontakte i kompanije i ljudi iz biznisa i za bolju i kvalitetniju saradnju.

“Ja i predsjednik Ivanov smo na svim sastancima promovisali potrebu avio-konekcije Crne Gore i Makedonije. Jednom prilikom čak i upućivali zajedničko pismo predsjedniku Turske Gulu da se ohrabri Turkish Airlines da ima redovnu liniju između Crne Gore i Makedonije. A uvijek ohrabrivali, to činimo i sada, da se tokom sezone obezbijedi dobra čarter komunikacija između Crne Gore i Makedonije i da se motivišu lou kost kompanije da kao niskotarifne, nalazeći svoje ekonomske interese, obezbijede bolju saobraćajnu vezu avio destinacija. Svakako da postoji interes i jedne i druge vlade da subvencijama pomognu realizaciju i dobru avio-konekciju i da se to u nekoj multiplikativnom efektu izvjesno vraća”, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, proctor za saradnju postoji i u oblasti turizma, poljoprivrede i proizvodnje zdrave hrane, “jer i jedna i druga država imaju ogromne resurse”.

“Imaju svoja iskustva i mogućnost kooperativnosti kako bi ta važna oblast koja je sada vrlo vrijedna  proizvodnja zdrave hrane dobro  se iskoristila . Mislim  da smo u tom smislu u prilici da afirmišemo ono što su naše šanse, i da ohrabrimo saradnju u oblasti poljoprivrede, kako bi ih maksimalno iskoristili. Takođe u svim oblastima, da ih ne nabrajam, mislim da postoji mogućnost dobre ekonomske veze i partnerstava, kao i izlaska na treća tržišta. Dakle, mislim da dvije ekonomije mogu da imaju interes da budu zajedno na trećim tržištima i u tom smislu ćemo svakako i sjutra ohrabriti na ovom Biznis forumu sve one koji nalaze mogućnost dobre komunikacije da nađu i internu komunikaciju Crne Gore i Makedonije, ali i prema trećim tržištima na koji svakako postoji šansa da se ostvari jedan dobar ekonomski efekat i profit”, poručio je Vujanović.

Ivanov: Nema dobre saradnje bez putne povezanosti

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov je kazao da bez putno i željeznički povezanih država ne možemo očekivati dobru ekonomsku saradnju.

“U tom smo kontekstu diskutovali o povezivanju Jadransko-jonske magistrale sa koridorima osam i deset. Ovo je vrlo značajan putni i infrastrukurni projekat za Makedoniju i za region. Za mene ne postoji dilema. Samo preko povećane ekonomske saradnje možemo još više da ojačamo odnos između naše dvije države, tržišta i kapitala sa drugim državama u regionu”, naglasio je Ivanov.

On je dodao da njegova zemlja i Crna Gora imaju identičnu viziju za članstvo u velikoj evropskoj porodici, kao i zajedničke strateške ciljeve – za mir, stabilnost i ekonomski razvoj regiona.

“Sa predsjednikom Vujanovićem sam se složio da je evroatlantska integracija država Zapadnog Balkana od suštinskog značaja za regionalnu stabilnost i razvoj. Nema veće snage našeg društva od integracionog procesa, jer nas oni upućuju na saradnju i na građenje društva sa najvišim evropskim standardima i principima. Na planu integracija u EU i NATO obije zemlje, ne samo što sarađuju i razmjenjuju iskustva, već imamo uzajamnu podršku”, naglasio je predsjednik Makedonije.

Ivanov je rekao i da je sa Vujanovićem razgovarao o krizi sa kojom se suočava region, a to su hiljade i hiljade migranata koji dolaze.

“Danas nije samo region, nego se i cijela Evropa suočava sa ogromnim izazovima. I svi ti izazovi sa kojima smo suočeni, region i cio svijet, jednostavno zahtijeva sve veću i intenzivniju saradnju od nas i od naših službi i institucija. I da jednostavno spriječimo neželjene moguće posljedice i zbog toga je i ovaj susret usmjeren ka našoj podršci, prijateljstvu i saradnji, kako bi mogao cio region da napreduje”, zaključio je Ivanov.

Portal Analitika