Turizam

CG za potpredsjedavajućeg Regionalne komisije za 2016. godinu

Delegacija Vlade Crne Gore, koju predvodi direktorica NTO CG Željka Radak Kukavičić, učetvuje na 21. zasijedanju Generalne skupštine Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO), koje se održava u periodu od 12-17. septembra u Medelinu, u Kolumbiji, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.
CG za potpredsjedavajućeg Regionalne komisije za 2016. godinu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ovogodišnja Generalna Skupština UNWTO-a  održava se pod temom „Turizam: podsticanje socijalne inkluzije i socijalne transformacije“ i podrazumijeva diskusije na glavna pitanja koja imaju direktan uticaj na politiku turizma na najvišem nacionalnom i međunarodnom nivou.

Dvadesetprvo zasijedanje Generalne skupštine UNWTO otvorio je predsjednik Kolumbije, g. Juan Manuel Santos. Predsjednik Santos je ovom prilikom posebno istakao značaj koji turizmu posvećuje Kolumbija u svojim razvojnim planovima i ukupnoj ekonomiji, kao i to da učesnici ovog zasijedanja najbolje znaju koliko turizam može pokrenuti destinaciju i biti pokretač njene društvene transformacije.

U okviru UNWTO zasijedanja, izabrani su novi predsjednici i potpredsjednici Regionalne komisije za Evropu, kao i zemlje domaćini satanaka za 2016. godinu. Crna Gora je izabrana za potpredsjedavajućeg komisije. Takođe, Crna Gora je postala član Odbora za održivost, jednog od pomoćnih tijela Izvršnog savjeta.

U okviru sjednice Skupštine, organizovan je  niz radnih sastanaka i konferencija, a jedan od njih je i radni ručak, čija je tema  „Turizam: instrument za mir i socijalnu inkluziju,“ na kojem je govorila direktorica NTO CG Željka Radak Kukavičić.

Direktorica NTO CG je tom prilikom istakla značaj turizma za smanjenje nezaposlenosti, povećanje ekonomskog rasta i kulturnu razmjenu među destinacijama. Takođe, jedan od ciljeva turizma je da premosti etničke, rasne i regionalne granice. Turizam u biti doprinosi boljim odnosima i razumijevanju među ljudima i kulturama. Demokratske promjene i transparentnost stvaraju bolju društvenu klimu koja daje turizmu nove podsticaje. Ubrzan turistički razvoj stavlja turističke poslenike, agencije, političare, a i same turiste pred novim izazovima. Ona je naglasila značaj i poscvećenost  Crne Gore evro atlanskim integracijama imajući u vidu da će se ulazak Crne Gore u NATO i EU pozitivno odraziti i na budući razvoj turizma u Crnoj Gori, ali i u regionu.

Generalnoj skupštini prisustvuje više od 900 delegata iz 120 zemalja, uključujući više od sedamdeset ministara i državnih sekretara za turizam. Imajući u vidu važnost ove organizacije i članstva Crne Gore, ova posjeta je značajna sa aspekta prezentacije mogućnosti Crne Gore, kao i preduzetih i planiranih aktivnosti u najvažnijoj razvojnoj grani državne privrede. Takođe, susreti sa ministrima i zvaničnicima zemalja članica UNWTO-a otvaraju mogućnost za razmjenu iskustava i informacija po pitanju unapređenja turističke ponude, kaže se na kraju saopštenja.

Portal Analitika