Društvo

Zabranjena Povorka ponosa u Nikšiću

Uprava policije danas je donijela rješenje o zabrani, po treći put u ovoj godini, Povorke ponosa u Nikšiću, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.
Zabranjena Povorka ponosa u Nikšiću
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Povorka ponosa je bila planirana za 18. septembar kada grad Nikšić obilježava godišnjicu svog oslobođenja od fašizma.

Zabrana mirnog javnog okupljanja LGBT zajednice u Nikšiću duboko razačarava i dovodi u pitanje postojanost i iskrenost vladine LGBT i ukupne politike na polju ljudskih prava.

Organizatori Povorke ponosa prilikom treće prijave od 2. jula 2015,. godine Upravi policiji su ostavili dovoljno vremena i prostora da kvalitetno pripremi bezbjedno održavanje Povorke ponosa u Nikšiću i dali joj punu slobodu da odredi ne samo alternativnu maršutu šetnje već i da odredi i novi datum.

Uprava policije, ni ranije, ni ovog puta nije ponudila bilo kakvu alternativu. Organizatori povorke ponosa su još pri podnošenju prijave naglasili da će prihvatiti svaki prijedlog i sugestiju policije.

Iskazujemo duboku razočarnost ovakvom odlukom vlasti i konstatujemo da je sloboda okupljanja, udruživanja i sloboda mišljenja LGBT osoba u Crnoj Gori ozbiljno ugrožena.

Povodom zabrane Povorke ponosa u Nikšiću, sjutra u 11 sati održaće se specijalna konferencija za štampu na kojoj će biti predstavljene sve relevantne činjenice u vezi sa zakazivanjem i zabranom šetnje ponosa, kaže se na kraju saopštenja.

Portal Analitika