Svijet

Mađarske granice: Štrajk glađu na ničijoj zemlji

Oko 100 izbjeglica sa Bliskog istoka štrajkuje glađu i žeđu nezadovoljni ponašanjem mađarskih vlasti na graničnom prelazu Horgoš, a mađarska granična policija saopštila im je preko razglasa da neće biti propušteni, što su oni dočekali burnim negodovanjem.
Mađarske granice: Štrajk glađu na ničijoj zemlji
Portal AnalitikaIzvor

Mađarska granična policija saopštila je danas preko razglasa da više neće dopustiti prolaz izbjeglicama sa Bliskog istoka koji na srpsko-mađarskoj granici čekaju od ponoći, što su oni dočekali burnim negodovanjem i tvrde da se odatle neće pomjeriti makar čekali narednih mjesec dana.

Tanjugov reporter sa lice mjesta je javio da su pripadnici policije gusto raspoređeni na graničnom prelazu Horgoš 1, a prostor iznad granice nadlijeću helikopteri.

Na graničnom prelazu Horgoš 1 danas je izbjeglice obišao ministar rada Aleksandar Vulin, koji je rekao da je Srbija spremna da pomogne svim tim ljudima koje Mađarska nije primila tako što će ih prevesti do prihvatnih centara, ali im i dopremiti vodu i hranu, hranu za bebe i pelene.

Vulin je u izjavi za Tanjug rekao da će na srpsko-mađarskoj granici, 200 metara od glavnog prelaza Horgoš 1, veoma brzo biti otvoren punkt za registraciju izbjeglica. On je to rekao Tanjugu nakon razgovora sa predstavnicima mađarskih vlasti i izbjeglicama.

On je objasnio da izbjeglice moraju da oslobode auto-put na tlu "ničije zemlje", a na punktu koji će biti otvoren oni će moći da uđu u Mađarsku, ali tek nakon registracije.

Mnogi od njih, međutim, odbijaju registraciju, rekao je Vulin i dodao da oni uvijek mgu da budu vraćeni u prihvatne centre u Srbiji.

Inače, Srbija ne može da gradi trajne prihvatne centre za izbjeglice sa Bliskog istoka, rekao je ranije danas Vulin koji je obišao izbjeglice na graničnom prelazu Horgoš 1 i 2. Privremenih centara u Srbiji ima i izbjeglice, koje ne budu primljene u Mađarskoj mogu biti raspoređene u Subotici, Kikindi, Somboru ili Šidu.

Govoreći o broju izbjeglica u Srbiji, Vulin je rekao da se trenutno u prihvatnom centru u Preševu i Miratovcima nalazi oko 1.700 izbjeglica, kao i da se očekuje da će vozom iz Đevđelije stići još 1.000 njih. 

On je naveo da u Beogardu trenutno ima još 300 do 400 izbjeglica, na Horgošu oko 1.000, a u prihvatnom centru u Kanjiži ne više od 50 njih.

Vulin je rekao da problem sa izbjeglicama ne može više ovako da se rješava i da Srbija ne može da gradi trajne kapacitete i podvukao da su svi  kapaciteti privremeni.

"Srbija ne može da naredi Mađarskoj državi ništa, to očigledno neka viša sila od Srbije može ili mora da uradi," kazao je Vulin.

Izbjeglice koje nisu htjele da se predstave rekli su u razgovoru za Tanjug da ne neće da se pomeraju sa "ničije zemlje" i da, ako bude trebalo, tu će čekati i narednih mesec dana.

 

Na prostoru "ničije zemlje" stotinak izbjeglica je započelo štrajk glađu nezadovoljni ponašanjem mađarskih vlasti. Oni sjede na ledini i pored sebe drže transparente ispisane na engleskom jeziku "Bez hrane, bez vode".

Vulin, koji od podneva obilazi granično područje, smatra da je za rješenje ovog problema potrebno razgovarati sa mađarskim vlastima, a ukoliko rješenje ne bude nađeno uskoro on strahuje da bi situacija mogla da izmakne kontroli.

Mađarska vlada je ranije danas proglasila krizno stanje u dvije županije na jugu zemlje, Čongrad i Bač-Kiškun, a zbog velikog broja izbjeglica policija je obustavila saobraćaj na prelazima sa Srbijom Reske i Ašothalom i sa vojskom strogo kontroliše granicu, dok je najveći prelaz između dvije zemlje, Horgoš, zatvoren.

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač rekao je da će mjera, kojom je proglašeno krizno stanje u dvijema županijama na jugu zemlje, stupiti na snagu danas u 12.30-13.00, prenijela je agencija MTI.

 

 

Portal Analitika