Kultura

Uspješna mini-turneja crnogorskog trija "Luminis" u Njemačkoj

Crnogorski klavirski trio "Luminis", koji čine pijanistkinja Tatjana Prelević, violinista Marko Simović i čelista Vladimir Drobnjak, priredili su prošle sedmice niz uspješnih koncerata u Njemačkoj.
Uspješna mini-turneja crnogorskog trija "Luminis" u Njemačkoj
Portal AnalitikaIzvor

Mini-turneju započeli su 6. septembra u sali "Internationales Theater"-a u Frankfurtu, da bi dva dana kasnije nastupili u "Jenisch Haus"-u u Hamburgu. Posljednji u nizu koncerata priredili su 10. septembra u "Kultur Kirche Dahlem" u Berlinu, čime je završen prvi dio ovogodišnjeg projekta ovog ansambla.

Kako ističu njegovi članovi trija, ideja trija "Luminis" je promocija crnogorskih umjetnika, izvođača i kompozitora u Njemačkoj i Crnoj Gori. Na programu su dva klasična djela za klavirski trio njemačkih klasičara i romantičara, Mocarta i Šumana, kao i kompozicije troje crnogorskih savremenih kompozitora: Nine Perović, Tatjane Prelević i Aleksandra Perunovića.

- Trio "Luminis" nazvan je po "Luči mikrokozmi". Njegoš je težio približavanju Evropi, ali uz zadržavanje autentičnosti i poštovanju sopstvene tradicije i kulture. Trio "Luminis" postavlja sebi zadatak da u isto vrijeme suprostavi različite koncepte: s jedne strane muziku koja nastaje u XX i XXI vijeku, pri tom apsolutno apostrofirajući stvaralaštvo crnogorskih autora, sa muzikom koja je nastala nekoliko stotina godina ranije u potpuno drugačijoj društveno-kulturološkoj slici jedne od najznačajnijih evropskih država. Tim suprostavljanjem stilova i epoha, želja nam je da još bolje prikažemo i osvijetlimo strukturu, ali i ideje koje predstavljaju navedena djela i naše različitosti - istakla je pijanistkinja Tatjana Prelević govoreći o programskom konceptu ansambla.

Prema najavama, drugi dio projekta trija "Luminis", biće realizovan u više crnogorskih gradova do kraja godine.

Turneju trija "Luminis" podržalo je Ministarstvo kulture Crne Gore, Fondacija Petrović Njegoš, Udruženje Crnogoraca iz Frankfurta, te ambasada i konzulati Crne Gore u Njemačkoj.

Portal Analitika