Podgorica

Kovačević: I dalje tužne slike iz korita Ribnice

Aktivisti NVO Green Home su tokom prethodnog dana obišli lokaciju na kojoj radnici firme „Nikić“ uklanjaju betonirani dio korita. Tom prilikom smo utvrdili da je betonirani dio korita rijeke Ribnice u većem dijelu uklonjen, ali da se i dalje izbjegava uklanjanje betonskih vodenih stepenica i podzida sa lijeve i desne strane koje ulaze u samo korito rijeke, saopštila je Portalu Analitika izvršna direktorica NVO „Green Home“ Nataša Kovačević.
Kovačević: I dalje tužne slike iz korita Ribnice
Portal AnalitikaIzvor

-U rješenju o utvrđivanju vodnih uslova za lijevu stranu Ribnice koje je izdato investitoru Nikić od 16.09.2013. godine a koji su istekli prije godinu dana, navodi se „da se od organa nadležnog za poslove zaštite životne sredine, pribavi ekološka saglasnost o uticaju obaloutvrde na životnu sredinu“ prema Zakonu o procjeni uticaja na životnu sredinu, što investitor nije dostavio prema izvještajima o inspekcijskom nadzoru iz jula 2015. godine. Drugim riječima svi građevinski radovi u koritu rijeke su neregularni i predstavljaju kršenje zakonskih normi bilo da je riječ o Zakonu o uređenju prostora koji nalaže uklanjanje bespravno izgrađenih objekata (član 147.) ili  Zakona o vodama, koji utvrđuje jasno priobalno vodno zemljište kao javno dobro u širini od 10m za vode od lokalnog  značaja, u kojima je zabranjeno podizati zgrade i vršiti radnje koje mogu oštetiti korita i obale prirodnih vodotoka (član 38.)- ističe Kovačević.

Ističe da ne prihvataju naknadnu pamet investitora o potkopavanju potpornih zidova i urušavanju objekata koja ide na uštrb riječnog korita.

„Posebno znajući npr. da je u skladu sa rješenjem za građevinsku dozvolu za izgradnju poslovnog objekta od 17.04.2006. godine, Nikić izradio i revidirao Elaborat o geomehaničkim odlikama temeljnog tla i geotehničkim uslovima fundiranja predmetne lokacije, što znači da je odlično bio upoznat sa podlogom i mehaničkim kretanjima ovog tla, te je bio dužan postupati prema mjerama definisanim u tom dokumentu i snositi investicione rizike. Ukopavanje podzida u korito rijeke predstavlja očigledno kršenje zakona ne samo kada je riječ o dvije građevine investitora Nikić doo, sa lijeve i desne strane nizvodno od Tabačkog mosta, nego i u uzvodnom dijelu kod objekta sa lijeve strane Ribnice gdje Neksan i dalje nesmetano radi na podzidama“, navela je Kovačević, naglašvajući da se nikakva opravdanja ne mogu dati za nelegalno betoniranje korita „ove tužne rijeke“.

„Inženjerska i građevinska praksa je toliko uznapredovala da se moglo sigurno pronaći adekvatno rješenje za proces slaganja objekta, iako bi to koštalo vjerujemo značajno više od ukupno uloženog. Svaka opasnost za građane i stanare ovih diletantskih objekata, leži isključivo na investitoru i institucijama koje su dozvolile da one budu izgrađene bez adekvatnih standarda. Mi kao ekološka nevladina organizacija nećemo dozvoliti da rijeka Ribnica to plaća. Iz Glavnog grada još uvijek čekamo odgovore na peticiju koju je podržalo preko 1000 građana a odnosi se na pokretanje krivične odgovornosti za lica koja su nesavjesnim vršenjem službene dužnosti i propuštanjem preuzimanja zakonom obavezujućih radnji oštetili prostor rijeke Ribnice. Takođe očekujemo da se hitno izradi detaljni plan revitalizacije i zaštite Ribnice i krene u postupnu akciju svih problema koji su zadesili rijeku, u prvom redu zaustavljanje nelegalnog odlaganja otpada od strane građana i nelegalnog korišćenja vode“, podvukla je Kovačević.

Najavila je da će u cilju mobilizacije građana, civilnog društva i institucija na rješavanju problema nelegalnog odlaganja otpada u Ribnicu, NVO Green Home u subotu, 19.09. organizovati akciju čišćenja korita rijeke.

„Želimo pozvati sve zainteresovane da nam se pridruže na mjestu okupljanja kod knjižare Karver u 9 sati“, precizirala je Kovačević.

 

Portal Analitika