Politika

Počela rasprava o Rezoluciji o NATO-u

Poslanici crnogorskog parlamenta počeli su, na vanrednoj sjednici, raspravu o Predlogu rezolucije o podršci integracije Crne Gore u NATO.
Počela rasprava o Rezoluciji o NATO-u
Portal AnalitikaIzvor

Skupštinski odbori podržali su rezoluciju, a to je ranije učinila i crnogorska vlada, ocjenjujući da je veoma bitno da se debata i dijalog o NATO integracijama prenese i u parlament.

Rezolucija ima devet tačaka i u svakoj se posebno naglašava značaj evroatlantskih integracija, ali se ne precizira način na koji bi Crna Gora trebalo da donese odluku o NATO.

Navodi se da je NATO garant teritorijalnog integriteta i suvereniteta Crne Gore, daljeg unapređenja vladavine prava i demokratije, ljudskih i manjinskih prava i kvaliteta života svakog građanina i ukupnog društva.

Članstvo u NATO dodatno će se, kako se ocjenjuje, ojačati međunarodni politički položaj države.

"Crna Gora time postaje saveznica najvećim svjetskim silama i partner u donošenju važnih odluka koje se odnose ne samo na njenu, već i regionalnu i globalnu bezbjednost", kaže se u predloženoj rezoluciji, prenosi Portal RTCG.

Rezolucijom se pozivaju nadležne državne institucije, zakonodavne, izvršne i sudske vlasti da u okviru svojih nadležnosti dodatno pojačaju aktivnosti u cilju kvalitetne i pune realizacije integracione agende.

"Članstvom u NATO želimo biti aktivan činilac trajnog osiguranja mira, stabilnosti i sigurnosti za Crnu Goru u stabilnom regionalnom okruženju, koja može odgovoriti savremenim i budućim bezbjednosnim izazovima kakvi su organizovani kriminal, korupcija, terorizam, vjerski i nacionalni ekstremizam, sajber kriminal", navodi se u rezoluciji.

Punopravnim članstvom u NATO-u Crna Gora postaje, kako se ističe, dio porodice zemalja koje imaju snažniju ekonomiju, viši životni standard, jače institucije i razvijeniju demokratiju.

"To ce biti važan podsticaj za ubrzanje i uspješan završetak pregovora o punopravnom članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji", kaže se u dokumentu.

Predlog rezolucije potpisali su poslanici Demokratske partije socijalista Milutin Simović, Miodrag Vuković, Mevludin Nuhožić, Predrag Sekulić i Obrad Stanišić.

Dokument su potpisali šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije Borislav Banović, predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović, poslanik Bošnjacke stranke Suljo Mustafić i predstavnik albanskih stranaka Nik Đeljošaj.

Za usvajanje rezolucije u parlamentu potrebna je prosta većina. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.