Društvo

Amfilohije: Crnom Gorom vladaju nekrštena djeca krštenih komunista

Mitropolit crnogorsko-primorski, Amfilohije, kazao je da je Mitropolija u novoj Crnoj Gori van zakona, jer se ne priznaje da postoji. On je, na jučerašnjoj liturgiji u Sabornom hramu u Podgorici, rekao da se tu tom duhu nepoštovanja piše i novi zakon o slobodi vjeroispovijesti.
Amfilohije: Crnom Gorom vladaju nekrštena djeca krštenih komunista
Portal AnalitikaIzvor

Njime se, kako je rekao mitropolit Amfilohije u obraćanju vjernicima, predviđa "nova nacionalizacija imovine i hramova Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih drevnih episkopija koje postoje u Crnoj Gori".

On je pojasnio da to znači da po tom zakonu "treba da se registruju ćivot Svetoga Petra Cetinjskoga i Svetoga Vasilija Ostroškoga, jer, eto, nijesu postojali do danas".

Mitropolit je proročkom nazvao rečenicu jednoga poratnog sveštenika da je još dobro dok državom upravljaju kršteni komunisti.

"Danas vladaju nekrštena djeca krštenih komunista. Vladaju i pišu zakon oni koji ne vjeruju u Boga, koji ne znaju šta je crkva i šta je vjera. I sad možete da zamislite kakav će taj zakon koji oni pišu da izgleda. Oni ne znaju da je slobodu vjere prije 1.700 godina proglasio car Konstantin", rekao je Amfilohije, prenosi mitropolija.com.

On je upozorio da taj zakon oni grade na dubinskim raskolima Crne Gore.

"Grade ga na onim nesrećama bratoubilačkim koje su se dogodile od 1941. godine pa do kraja rata i koje su se produžile i do dana današnjega. Oni koji su pobili branitelje ćivota Svetoga Vasilija Ostroškoga četrdeset i treće godine, oni sad hoće da Sveti Vasilije i njegov ćivot postanu državna svojina“, kazao je on i dodao da je namjera da se svetinje božje predaju raspopovima, "onima koji su prokleti od Carigradske patrijaršije".

Mitropolit Amfilohije se osvrnuo i na odredbu Nacrta Zakona o slobodi vjeroispovijesti po kojoj bi hramovi izgrađeni prije 1918. bili državna svojina. On je postavio pitanje na koju državu se misli.

Po njegovim riječima te hramove su gradile Vizantija, država Nemanjića, Petrovićka Crna Gora, Kraljevina Jugoslavija, te da ih ova crnogorska država nije gradila već rušila.

On je kazao da današnja crnogorska država nije trinaestojulska već dvanaestojulska i da njom vlada duh "prokletog Sekule Drljevića“.

Izvor: rtcg.me

Foto: mitropolija.com

Portal Analitika