Svijet

EU podijeljena oko pitanja izbjeglica

Ministri pravde i unutrašnjih poslova zemalja članica Evropske unije nisu postigli sporazum o planu prihvata izbjeglica koji je predložio predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.
EU podijeljena oko pitanja izbjeglica
Portal AnalitikaIzvor

Nismo došli do sporazuma koji smo željeli, izjavio je sinoć evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos poslije sastanka ministara i burne sedmočasovne debate.

"Nismo došli do sporazuma koji smo žejleli. Većina zemalja članica želi da idemo dalje, ali ne sve", rekao je novinarima Avramopuslos.

Ministri su izrazili načelnu, ali ne i formalnu saglasnost da njihove zemlje private većinu od ukupno 160.000 izbjeglica iz Afrike i sa Bliskog Istoka u zavisnosti od svojih kapaciteta, ali su odbili obavezujuće kvote koje je Komisija pokušala da nametne.

Oni su potvrdili odluku koju su načelno donijeli u julu da prihvate nešto manje od 40.000 izbjeglica koje se trenutno mahom nalaze u Grčkoj i Italiji.

Kada je riječ o preostalih 120.000, oni su se složili da se "nastavi rad na pripremi formalne odluke o primeni obaveza, uz dužno poštovanje prema fleksibilnosti koja je članicama potrebna, naročito radi rješavanja nepredviđenih situacija".

Ovo u praksi znači da je odluka o Junkerovom planu odložena do 6. oktobra, kada će se ministri ponovo okupiti u Briselu.

Avramopulos je, međutim, upozorio da je kriza suviše ozbiljna da bi se toliko čekalo i da je naredni ministarski sastanak neophodno organizovati već za nekoliko dana, a taj stav je podržao i prvi potpredsjednik Komisije Frans Timermans.

Analitičari ocjenjuju da je odlaganje odluke o Junkerovom planu indikator ozbiljnih podjela unutar EU i poraz ideje o evropskoj solidarnosti.

O nekim drugim elementima plana ministri su uspjeli da se dogovore, pa je tako dogovoreno da se ojača kontrola spoljnih evropskih granica.

Evropski patrolni brodovi na Mediteranu će tako od sada moći da primjenjuju agresivnije mjere prema krijumčarima ljudi, uključujući i ovlašćenja evropskim patrolnim brodovima u Mediteranu da pucaju na krijumčare i potapaju brodove za prevoz izbjeglica.

Sem toga, biće usvojena i jedinstvena evropska lista "bezbjednih zemalja", čiji će građani prolaziti kroz proceduru za dobijanje azila po hitnom postupku, tako da će lakše moći da budu deportovani ako im zahtjev bude odbijen.

Prema Junkerovom planu, na taj spisak biće stavljene sve zemlje koje su kandidati za članstvo, što uključuje i Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Albaniju, a isti tretman imaće i građani Kosova.

Ministri su postigli načelan dogovor da se tranzitnim zemljama, uključujući i Srbiju, materijalno pomogne da zbrinu izbjeglice i da se u tu svrhu stvore finansijski instrumenti, ali zasad nema više detalja o obimu i vrsti takve pomoći, osim što je Timermans rekao da se "na tome radi".

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, koji se danas nalazi u poseti Južnoj Koreji, je ranije najavio da će ovog mjeseca sazvati vanredan samit EU ako se ministri danas ne dogovore, ali zasad se nije oglasio povodom ishoda sinošnjeg sastanka.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika