Svijet

Zatvoren prelaz Horgoš 2, izbjeglice provele noć na granici

Na graničnom prelazu Horgoš 2 jutros je veliki broj izbjeglica koji od zatvaranja granice pola sata poslije ponoći čekaju da uđu u Mađarsku, javlja Tanjug..
Zatvoren prelaz Horgoš 2, izbjeglice provele noć na granici
Portal AnalitikaIzvor

Lokalnim putevima izbjeglice i dalje stižu u grupama, a oni koji su stigli noćas prenoćili su u šatorima koje su razapeli.

Takođe, mađarska državna televizija M1 javlja da će izbjeglice, koje su uspjele da pređu granicu Srbije i Mađarske, biti prebačene vozom u pravcu zapadne granice te zemlje.

Kako navode, jutros u četiri sata na željezničkoj stanici u Reskeu postavljen je voz sa 16 vagona u koji se konstantno ukrcavaju izbjeglice i čiji se polazak očekuje u jutarnjim ili prepodnevnim satima.

Kod Heđešhaloma, preko zelene granice juče je u Austriju prešlo oko 13.000 izbjeglica, dok je jutros u pratnji policije, stiglo vozom još oko 1.500 izbjeglica, a očekuje se dolazak još jednog voza.

Sabirni centar u Reskeu je, kako navode, prazan, a napustili su ga i predstavnici humanitarnih organizacija.

Za to vrijeme, s druge strane ograde, u Srbiji kod Horgoša raste broj izbjeglica nakon što je u ponoć stupio na snagu znatno strožiji zakon o državnoj granici koji, između ostalog, predviđa kaznu zatvora do tri godine za one koji ilegalno pređu granicu.

Sama granica je i fizički zatvorena nakon što je, nakon izgradnje orgrade, zatvoren posljednji prolaz koji su izbjeglice koristile, a to je pruga Subotica - Segedin, na koju je juče u popodnevnim časovima postavljen vagon s bodljikavom žicom.

Tokom jučerašnjeg dana oboren je još jedan rekord u Mađarskoj po pitanju broja ilegalnih prelazaka granice - registrovano je 9.380 ilegalnih prelazaka, podnijeto je 13 postupaka zbog krijumčarenja ljudi i pet postupaka zbog falsifikovanja dokumenata.

Izvor: b92.net

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.