Sci/Tech

Da li je ova fotografija najtužniji pokazatelj klimatskih promjena?

Prosječna globalna temperatura porasla je skoro za jedan stepen Celzijusa od 1880. gdoine, tvrdi NASA. Situacija se posebno pogoršala od 1975. godine do danas, a ova fotografija je jedan od najtužnijih pokazatelja za to.
Da li je ova fotografija najtužniji pokazatelj klimatskih promjena?
Portal AnalitikaIzvor

Izgladnjelog polarnog medvjeda fotografisao je fotograf Kerstin Lanenberger i postavio tu fotografiju na Fejsbuk uz komentar u kom izražava zabrinutost zbog klimatskih promjena.

Fotografija je nastala u avgustu na norveškom ostrvu koje pripada arhipelagu Svalbard, koji se se nalazi u Arktičkom okeanu.

- Za turiste i fotografe divljine glavni razlog za dolazak na Svalbard jesu polarni medvjedi. Na prvi pogled, sve izgleda kako je oduvijek izgledalo, ali da li je medvjedima ovdje gore zaista dobro? Ljeta su prijatnija i toplija nego ikad ranije. Glečeri se otcjepljuju i smanjuju za desetine i stotine metara svake godine. Vidim komade leda koji nestaju rekordnom brzinom. Da, vidio sam medvjede koji dobro izgledaju - ali sam vidio i mrtve i izgladnjele polarne medvjede - napisao je on između ostalog u svom postu.

Ipak, za to što ovaj medved ovako izgleda nije htio da okrivi isključivo klimatske promjene.

 - Moramo pažljivo donositi zaključke. Ovaj medvjed je možda izgladnio, a možda je samo star, pa mu je teže da lovi - istakao je Ijan Stirling, profesor sa Univerziteta Alberte, koji je godinama proučavao polarne medvjede.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.