Društvo

Muhović: Osmanova ulica nije provokacija

Iako je zvanični petnaestodnevni dio završen, rasprava o imenovanju sedam ulica i jednog trga ne samo da još traje, nego je čak i sve intenzivnija. Mada je od samog početka u prilično širokom luku zaobilazila bihorsku varošicu, prevazilazeći nivo lokalne priče, izvorište joj je - petnjičko.
Muhović: Osmanova ulica nije provokacija
Portal AnalitikaIzvor

U centru pažnje je dilema – otkud predlog da se jedan od ovdašnjih sokaka nazove imenom Osmana Rastodera, kontroverzne ličnosti iz Drugog svjetskog rata.

Tri dileme

Da li je riječ o vulgarnom politikantskom pokušaju redakture dijela do skoro neupitnih činjenica službene istorije, ili se nakon 70 godina simbolički inicira ozbiljno rasvjetljavanje nekih decenijama zatamnjivanih detalja od važnosti za petnjički kraj? Ili se, pak, radi tek o provokativnom pokušaju odgovora na neke druge inicijative za rehabilitaciju nekih drugih, jednako kontroverznih ličnosti, iz bližeg i daljeg okruženja?

- Nema razloga za mistifikacije bilo koje vrste. Predlog da se jedna od ulica nazove imenom Osmana Rastodera formalno je potekao od članova Opštinskog odbora Bošnjačke stranke, a obrazložen je činjenicom da se radi o ličnosti koja je od 1941. pa skoro do kraja 1943. godine bila na čelu jedinih zaštitnika stanovništva muslimanske vjeroispovijesti od četničkih krvavih pohoda - kaže u razgovoru za Pobjedu predsjednik petnjičkog parlamenta Adnan Muhović.

Legalno i legitimno

Inicijativa je, prema njegovom objašnjenju, stigla od brojnih Petnjičana, nevladinih organizacija, dijaspore i Bošnjačke kulturne zajednice. Proslijeđena je Savjetu u propisanoj formi i zadatom roku, a to, kako kaže, što je u dijelu javnosti izazvala kontroverzna tumačenja, nije posljedica namjere da se bilo ko provocira, odnosno politički, nacionalno i vjerski iritira, nego prije svega okolnosti pod kojima su se decenijama unazad mnogi događaji službeno predstavljal ideološki uniformno i apsolutno jednostrano.

- Kao predlagači imali smo sve to u vidu, pa na isključivosti ne odgovaramo isključivostima druge vrste. Ozvaničili smo predlog u skladu sa procedurama, obrazložili ga i dali mu formu akta o kojem se može legalno raspravljati i legitimno odlučivati. Tim činom nikoga ne ugrožavamo, niti favorizujemo, ali nam je važno da javno ukažemo na neke eventualne istorijske nepravde i tumačenja zasnovana na isključivostima - tvrdi Muhović.

Koalicija opstaje

On kaže da zbog toga ne odustaju od predloga da se jedna od ovdašnjih ulica nazove Osmanovom i tvrdi da nijesu tačne informacije kako se pod pritiskom stranačke centrale” povlačimo” iz cijele priče.

- Naprotiv, i dalje ćemo tragati za dodatnom argumentacijom kojom ćemo potvrditi naše i uvjerenje ogromnog dijela Petnjičana da Rastoder nije bio ratni zločinac, nego zaštitnik svog naroda u jednom od najtežih istorijskih perioda i ličnost koja zaslužuje sjećanje i javno poštovanje - ističe Muhović, koji je i predsjednik Opštinskog odbora Bošnjačke stranke.

Na pitanje - da li bi odbijanje predloga Bošnjačke stranke moglo uzrokovati nove ozbiljne nesuglasice unutar vladajuće koalicije sa Demokratskom partijom socijalista - odgovara odrično.

Nijesu, objašnjava on, imenovanja ulica i trgova pitanja od tolike važnosti da bi ih trebalo dovoditi u istu ravan sa mnoštvom razvojnih problema koje aktuelna vlast mora rješavati. Ipak, koalicionim partnerima sugeriše da bi bilo dobro ako bi predlog podržali…

Izvor: Pobjeda

Foto: bscg.me

Portal Analitika

Komentari (9)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_52907
16.09.2015. 23:14

Za ANALITIČARA: Čije bješe ono opravdanje i za najmonstruoznije zločine: A šta su oni nama prije uradili?

3
0
G Guest_4003
16.09.2015. 08:32

1401: _ Za mene ne može bit jednako 700 đece starosti od jednog dana do 15 godina koje su poklali Đurišićevi četnici i preko 8000 drugih žrtava i tamo neki pojedinačni, vjerovatno izmišljeni zločin, pogotovu kad se četnik založi da brani partizane! Ti si lažni Crnogorac, tj lažno se tako predstavljaš, jer za Crnogorca ne može bit u istoj ravni jedan Pavle Đurišić, Radovan Karadžić,Slobo Milošević sa kako kažeš Alijom koji se branio od četničkih hordi ili recimo Naserom kojeg je međunarodni sud oslobodio kao nevinog i ako ste ga vi teretili za 3000 izmišljenih žrtava! Na kraju ste uspjeli da ga ponovo dovedete na sud u Bosni ali ga sad optužnica tereti za tri srpske žrtve!? Biće na kraju kao ono -šušnuo miš a ja pomislih da su vukovi! Pravi Crnogorac zna za takve razlike i ne izjednačava vaše četničke zločine koji su odavno planirani, još prije 200 godina u Garašaninovom planu, pa uopšte nijesu slučajni, i žrtve koje nastaju pri odbrani od tih teških zločinaca!

6
0
A Analitičar
16.09.2015. 19:00

Tako mi vaše nevinosti. Zajedno s Osmanlijama ste ođe gospodarili pola milenijuma, a sve fino i pošteno. Mislim da bi najpametnije bilo da šutite. Jer, ako budemo iztaživali sve zločine i zločince bojat se da vi ne bi bilo milo.

0
5
G Guest_64628
17.09.2015. 09:57

Pravi "crnogorac zna.."....četničke zločine...planirani prije 200 godina-a prije 100.godina>>(1912/1913)<<-realizovali planirano od prije 200.godina- na ševeru i ševerositoku ondašnje CG--po ustaškim normativima">>(1/3 zaklali-1/3 pokrstili i 1/3 proćerali u Tusku-đe i danas njihovi potomci žive)<

0
1
G Guest_71877
15.09.2015. 23:27

Pa gospodine 1401 kada vec zelis znati nijesam ja Srbin nego Crnogorac.A razlike izmedju Osmana i Pavla za mene nema,mislim na ulogu u drugom sv.ratu.Obadvoica su bili zlocinci i saradjivali sa okupatorima CG.A neznam dali znas sta su radili pripadnici MUS.Milicije po gradovima na sjeveru.Ja vam govorim istinu da su bili isti kao i cetnici i ustase.U Pljevljima su za vrijeme bitke 1941 ranjene partizane,Crnogorsku mladost poljevali vrelom vodom i zarom,spijali ih kod talijana i zabijali im krampove u glavu i grudi.To vam je istina ako nevjerujete vi svi koji podrzavate Osmana ovo mozete provjeriti u CG arhivu.Za mene su svi zlocinci isti,i Osman,Pavle,Radovan,Alija,Slobo,Naser, i svi redom.

0
3
G Guest_64628
17.09.2015. 09:32

A kako nema razlike? Pa ovaj je bio Osman-a ovaj Pavle? Ali bijahu braća po jataganu-ubi zakolji da Turčin-Srbin-Crnograc-Hrvat-Arbanas...ne postoji.Što jest jest-nijanse postoje-neko ga zove jatagan-neko kama-neko nož-ali ga od srca srcu upotrebljava-kad gođ pod njim dođe-neko, koji se ne krsti ili klanja ka oni prema bogu/alahu...Uz primomenu-da jedino Tuđman-nije bio iz ovega gornjega miljea:.."Osman,Pavle,Radovan...."?

0
2
A Analitičar
15.09.2015. 22:40

Ne, nije provokacija. U CG svak može činjet što oće, krojit povijest kako mu odgovara, slavit zločince kao heroje.. što biste vi bili drugčiji. Pored ovakve vlasti očekujem da neka varoš proglasi Hitlera za počastnoga građanina. BAŠ bi odjeknulo, neko bi možda i jeknuo, ali vlast bi ostala gluva i nijema. A; što je onda jedan Omer? Ništa. Zločinac više ili manje, niko neće primijetit.

0
2
G Guest_1401
15.09.2015. 14:06

Gospodine "Guest_121032," što se protiviš njihovoj tvrdnji da je Osman jedini štitio muslimane tog kraja od četničkog genocida? Ako ih on sa malim brojem svoje milicije nije štitio, ko ih je onda uopšte štitio od ogromne četničke rulje od više desetina hiljada četnika? Naravno da on sa tim malim brojem svoje milicije nije uspio da ih zaštiti te su četnici izvršili genocid nad muslimanima sjevera Crne Gore! Drugo pitanje: u čemu je taj Osman isti kao Pavle Đurišić i što bi ti kao Srbin ako nijesi četnik tražio da se neke ulice nazovu po Pavlu Đurišiću? Toliko o tvojoj kako kažeš "neopterećenosti" četnicima i muslimanima! Četnici za vrijeme cijelog II svjetskog rata su imali za svoje neprijatelje muslimanski narod i pripadnike partizanske borbe. Ni praćku nijesu ispalili na okupatore! I u ratu u Bosni 90-tih su ratovali isključivo da etnički očiste Bosnu od muslimana! To im je još prije 200 godina zacrtano u Garašaninovom planu! Dakle, možda ćeš reći da za to nijesi znao!?

6
2
G Guest_12103
15.09.2015. 13:09

Smatram da gospoda iz BS nepotrebno otvaraju neke osjetljive stvari u CG,a time namjerno provociraju Pravoslavce u CG sa nekim sakrivenim ciljem u buducnosti.Vjerujte da nijesam uopste opterecen politicki al mi smeta jer to sto vi radite je providna provokacija.Kako vi kazete Osman je stitio muslimane tog kraja.Pa zasto mu je onda sudjeno poslije rata,nijesu mu sudili samo Pravoslavci vec i vi Muslimani.Nije vi pametno to sto radite,razmislite malo bolje o svemu.Posebno bih pozvao rodjake Osmanove Serba i Rifata da se izjasne.Zamislite da mi trazimo da se ulice po nasim gradovima zovu Pavla Djurisica,Stanisica,Dlukanovica,B.Bjelice,i oni su nekoga branili.

1
4