Društvo

Tragom priče o nestanku drevnog mača: Sef se ne otvara bez oba ključa

Sef u banci može se otvoriti, odnosno isprazniti samo sa dva ključa - nikako jednim - kažu bankari objašnjavajući za Pobjedu proceduru nakon što je javnost saznala da je iz sefa klijentu Sosiete ženeral Montenegro banke, kako on tvrdi, nestao samurajski mač velike vrijednosti i starosti.
Tragom priče o nestanku drevnog mača: Sef se ne otvara bez oba ključa
Portal AnalitikaIzvor

Ne ulazeći u detalje konkretnog slučaja koji je pred nadležnim organima, niti vjerodostojnosti podataka o porijeklu i starosti mača, Pobjeda je pitala bankare koliko je sigurno držanje stvari u sefovima i koja je procedura za njihovo iznajmljivanje.

Tajna je, kažu bankari, šta klijenti drže u sefovima. Zna se, međutim, da ljudi u sefovima drže dijamante, zlato, nakit, novac, dokumente, razne predmete...

Procedura

Izvjesno je, kažu bankari, da se procedura mora strogo poštovati i prilikom iznajmljivanja i uzimanja stvari iz sefa.

- Samo sa dva ključa može se otvoriti sef u našoj banci. Nakon toga klijent može uzeti stvari iz sefa bez prisustva našeg predstavnika. Potom zajedno zaključavaju sef - rečeno je Pobjedi i z NLB Montenegrobanke.

Vlasnik sefa u strogoj diskreciji ostavlja stvari i mi ga, kažu, ne pitamo što je unio u sef, ali se zna šta ne može da unese.

- Nikada se nije desilo da klijentu NLB Montenegrobanke nestane nešto iz sefa, jer da bi se sef otključao potrebna su dva ključa, znači njegov i naš ključ – objasnili su Pobjedi iz ove banke.

U Hipo Alpe Adria banci sef se izdaje na zakup od šest i 12 mjeseci, a klijent (zakupac sefa) od HAAB dobija dva ključa.

- Dakle, jedino on ima ključeve sefa u kojem želi da čuva svoje dragocjenosti i stvari od vrijednosti. Procedura, između ostalog, nalaže da klijent, koji mora biti stariji od 18 godina, nakon što dostavi potrebnu dokumentaciju (fotokopiju lične karte ili pasoša) potpiše ugovor o zakupu sefa.

- Nakon toga klijent dobija oba ključa sefa – kažu u banci podsjećajući da se prije iznajmljivanja sefa zainteresovani detaljno upoznaju sa uslovima korišćenja, pravima i obavezama.

Prilikom pohranjivanja stvari u sef, klijentu je, kažu u HAAB, zagarantovana  potpuna tajnost.

- Klijent sam skladišti (stavlja) svoje izabrane dragocjenosti u sef, koji je zakupio – objašnjavaju.

I u HAAB kažu da nikada nijesu imali problema u vezi sa korišćenjem sefova s obzirom na najviši nivo zaštite i sigurnosti. Naši sefovi su, kažu u HAAB, izgrađeni u skladu sa najnovijim i najnaprednijim tehnologijama i standardima.

Dimenzije

I u CKB kažu da sefove iznajmljuju građanima i pravnim licima.

- Sef se otvara i zatvara pomoću dva različita ključa, od kojih jedan drži korisnik sefa, a drugi banka, tako da sef mogu otvoriti samo dva lica zajedno. Nakon otvaranja sefa, zatvorenu kutiju koja se nalazi u sefu uzima zakupac, a zaposleni banke napušta prostoriju, obezbjeđujući na taj način potrebnu privatnost klijentu – objašnjavaju proceduru u CKB podsjećajući da se zakupac sefa ugovorom obavezuje da u sef neće stavljati sve ono što je zabranjeno.

Banka ne zna, i ne smije da zna, kažu i u CKB, šta klijenti drže u zakupljenim sefovima.

- Upravo zbog toga se zakupac sefa nalazi sam u trezorskoj prostoriji u trenutku kada odlaže vrijednosti u sef ili vadi stvari iz sefa. Nakon obavljenog posla, zakupac obavještava zaposlenog i oni zajedno, svako sa svojim ključem, zaključavaju sef i napuštaju trezorsku prostoriju – objašnjavaju u CKB.

Dimenzije sefova su različite - najviše ih je od 50 x 300 x 400 do 300 x 300 x 400 milimetara, ali ima i mnogo većih, poput Sosiete ženeral Montenegro banke u kojoj ih ima i do 30 x 40 x 150 centimetara.

Iz Sosiete banke škrti na riječima

Iz Sosiete ženerale banke Montenegro, iz čijeg sefa je, kako klijent kaže, nezakonito uzet mač, bili su škrti u odgovorima. Samo su kratko kazali da banka posluje u skladu sa zakonskim propisima, štiteći na prvom mjestu interese klijenata.

- Poštujući član 84 i 85 Zakona o bankama na osnovu kojeg je propisano da podaci o klijentima do kojih je banka došla na osnovu pružanja usluga predstavljaju bankarsku tajnu, nijesmo u mogućnosti da vam učinimo dostupnim ove informacije – navodi se u odgovoru na Pobjedina pitanja među kojima je ono o pražnjenju sefa na način kojim se dovodi u pitanje zakonitost.

U sefovima se, kažu, mogu čuvati dokumenti, vrednosni papiri, numizmatičke i filatelističke zbirke i slično, a klijentima se garantuje maksimalno zadovoljenje tajnosti i sigurnosti.

Izvor: Pobjeda

Foto: novosti.rs

Portal Analitika