Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • IV Festival lutkarstva: Gran pri za "Radoznalo slonče", nagrade i za podgoričko Gradsko pozorište

IV Festival lutkarstva: Gran pri za "Radoznalo slonče", nagrade i za podgoričko Gradsko pozorište

Gran pri četvrtog Međunarodnog festivala lutkarstva, koji je sinoć zatvoren u Podgorici, pripao je predstavi "Radoznalo slonče" Pozorišta za decu iz Kragujevca.
IV Festival lutkarstva: Gran pri za "Radoznalo slonče", nagrade i za podgoričko Gradsko pozorište
Portal AnalitikaIzvor

Tako je odlučio žiri koji su činili Goran Bulajić, Marta Aroksalaši i Fatma Kečeli. Oni su takođe donijeli odluku da nagrada za najbolju režiju pripadne Evgeniju Ibragimovu zа visokа dostignućа u režiji predstаve "Bajka o ribaru i ribici" u izvođenju Gradskog pozorišta iz Podgorice, a isti komad imao je i najbolju originalnu muziku, koju je komponovao Nikolaj Joakimov. Po mišljenju stručnog žirija, najbolju dramaturgiju uradila je Zdrava Kamenova za predstavu "Ružno pače" koje je izveo Teatar A iz Sofije. Stefanka Kjuvlijeva uradila je najbolju scenografiju, i to za "Radoznalo slonče“", kao i najbolje estetsko-tehničko rješenje za predstavu "Ledeno srce" Pozorišta lutaka iz Mostara.

Za glumačko majstorstvo dodijeljene su tri ravnopravne nagrade: Aleksanderu Grami zа ulogu Gulivera u predstаvi "Guliverove avanture" Albanskog nacionalnog dječjeg centra i Lutkarskog pozorišta iz Tirane, ansamblu predstave "Ledeno srce" Pozorišta lutaka iz Mostara i ansamblu predstave "Bajka o ribaru i ribici" Gradskog pozorišta iz Podgorice.

1409lutkarski1Dječji žiri koji su činili podgorički osnovci: Andrej Dlabač, Matija Đaletić, Novak Nikolić, Marija Jovićević, Milica Bulatović, Nikolaj Kaluđerović, Viktor Vukčević, Marko Vučinić, Ksenija Babović, Jovan Radulović, Marija Adamović, Dina Nikolić, Ljubica Đurković, Jelena Boljević, Dara Stojanović, Viktor Dlabač, Adrijana Albijanić i Manja Dragojević svoj glas su takođe dali srpskoj predstavi "Radoznalo slonče".

Plakete i statue nagrađenima uručili su osnivači Festivala, Ljiljana Burzan-Nikolić i Davor Dragojević.

Festival je zatvorila revijalna predstava "Snežana i sedam patuljaka" u izvođenju polaznika školice glume Davora Dragojevića. Prema procjenama organizatora, programe u Podgorici, zatim Ulcinju, Rožajama, Tuzima i Herceg Novom vidjelo je između tri i četiri hiljade posjetilaca. Za najmlađe gledaoce bili su obezbijeđeni i pokloni: letiperke, rasporedi časova, pokazivači, a imali su i priliku da se fotografišu sa festivalskim motivima.

Portal Analitika