Sci/Tech

Čovjek kojem je ugrađena protetička ruka ponovo može da "osjeća" (VIDEO)

Napredna verzija protetičke ruke omogućila je paralizovanom čovjeku da kontroliše pokrete svoje vještačke ruke i da osjeti dodir njome.
Čovjek kojem je ugrađena protetička ruka ponovo može da "osjeća" (VIDEO)
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ruka koja je razvijena u laboratoriji primijenje fizike na univerzitetu Džons Hopkins dio je istraživačkog projekta o naprednim zamjenama za udove koji finansira DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), agencija koja pripada američkom ministarstvu odbrane.

Muškarcu (28) koji je bio paralizovan više od jedne decenije nakon povrede kičmene moždine ugrađeni su elektrode prostetičke ruke u senzorni i motorni korteks. Ovo mu je omogućilo da upravlja rukom mislima i da osjeti prstima ono što dodiruje.

Naučnici su uspješno testirali vještačku ruku koja je čovjeku vratila gotovo prirodan nivo osjećaja dodira. Pacijent je mogao da prepozna kada su naučnici pritiskali određene prste, a mogao je i da prepozna namjeru naučnika kada su pokušali da ga prevare dodirujući dva prsta odjednom.

Ključ je u tome što se protetičkom rukom upravlja mislima. Ona posjeduje set motora osjetljivih na dodir, koji su direktno povezani s mozgom. Svaki put kad ruka dodirne nešto, ona šalje električne signale koji se u mozgu registruju kao da se radi kontaktu mesa i kosti sa nekim predmetom, površinom i slično.

Izvor i foto: blic.rs

 

Portal Analitika