NATO

Đukanović-Rejhel: Crna Gora će do kraja godine dobiti poziv u NATO

Predsjednik Vlade Milo Đukanović primio je danas Ernsta Rejhela, izaslanika u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke za Jugoistočnu Evropu, Tursku i države članice Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA), saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.
Đukanović-Rejhel: Crna Gora će do kraja godine dobiti poziv u NATO
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Njemačka Crnu Goru smatra zemljom koja prednjači u procesu evroatlantskih integracija, koja je uvijek davala doprinos regionalnoj stabilnosti, uspijevajući da održi dobrosusjedske odnose u regionu“, istakao je Rejhel, izrazivši nadu da će Crna Gora i dalje biti katalizator pozitivnih procesa na Zapadnom Balkanu.

On je ocijenio da je ohrabrujući napredak Crne Gore u integracionim procesima, koji se ogleda i u Izvještaju EK o napretku.

''Mi se radujemo što vidimo da napredujete, i što Crna Gora može biti model promjena i uzor za ostale u regionu. Vidimo Crnu Goru kao zemlju koja će do kraja godine dobiti poziv za članstvo u NATO, što će biti potvrda uvažavanja napretka koji ostvarujete'', rekao je između ostalog Rejhel, potencirajući značaj koji Njemačka pridaje evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

On je pozdravio dosadašnje aktivnosti u oblasti vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i iznio očekivanje da će se dobar trend nastaviti i u narednom periodu, i nakon što Crna Gora postane članica NATO.

Predsjednik Vlade je zahvalio na kontinuiranoj podršci i pomoći koju Njemačka od početka pruža Crnoj Gori na planu ekonomskog i demokratskog razvoja, u sprovođenju sveobuhvatnih reformi u pregovaračkom procesu sa EU, posebno u oblasti pravde i unutrašnjih poslova.

„Berlinski proces je najvažniji dio evropske politike prema Zapadnom Balkanu, novi impuls EU infrastrukturnom povezivanju i razvoju regiona“, istakao je premijer Đukanović, ocijenivši da je nedavni Bečki samit uspješno krunisao jednogodišnje konkretne aktivnosti na tragu inicijative kancelarke Merkel.

„Bez te linije pomoći izostala bi sva očekivanja koja EU ima od Zapadnog Balkana“, zaključio je predsjednik Đukanović.

On se posebno osvrnuo na značaj većeg prisustva njemačkih investitora i saradnje u brojnim oblastima, kao što su nauka i obrazovanje, za unapređenje bilateralnih odnosa između dvije zemlje.

Đukanović i Rejhel su razgovarali i o drugim pitanima od zajedničkog interesa za dvije zemlje.

Portal Analitika