Politika

JONICA: SNP će tražiti smjenu Numanovića

Socijalistička narodna partija (SNP) pokrenuće interpelaciju o radu Vlade Crne Gore u oblasti ljudskih prava i sloboda, i u okviru te inicijative tražiće smjenu resornog ministra Suada Numanovića, stoji u saopštenju poslanice te partije Snežane Jonice.
JONICA: SNP će tražiti smjenu Numanovića
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode iz SNP-a ovu inicijativu predložiće zbog grubog kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda, odnosno ograničavanja prava građanima da učestvuju na javnim raspravama o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti.

„Skandalozno je i neprihvatljivo da je načinom organizacije javne rasprave u Podgorici prvopozvanima iz javnog poziva – građanima zabranjeno da učestvuju u javnoj raspravi. Direktan i isključivi krivac za tako nešto jeste Vlada Crne Gore, odnosno resorno ministarstvo,  koji su prvo neozbiljno, neodgovorno i zlonamjerno pristupili pripremi Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti, a potom na isti način krenuli u organizovanje i sprovođenje javne rasprave o tom aktu“, kaže Jonica.

Dodaje da „takozvana „javna rasprava“ u režiji ministra Suada Numanovića, koja je održana u atmosferi policijskih kordona i masovnog prisustva pripadnika specijalnih jedinica pod punom ratnom opremom, koji su građanima uskratili osnovno ljudsko pravo da prisustvuju raspravi, više je nego dovoljan dokaz da je Vlada Crne Gore sve uradila da javna rasprava ne uspije“.

Takođe, SNP će tražiti preciznu informaciju o tome po čijem nalogu su pripadnici policije legitimisali građane koji su išli na javnu raspravu i onemogućili njihov pristup mjestu održavanja javne rasprave na koju su pozvani.

„Imajući u vidu da je za podnošenje interpelacije potrebno 27 poslanika, Klub poslanika SNP će tekst interpelacije poslati ostalim poslaničkim klubovima. Vjerujemo da će “kvalitet i zakonitost” dosadašnjih aktivnosti ministra Numanovića biti dovoljan razlog da ova interpelacija dobije podršku u Skupštini Crne Gore“, zaključak je saopštenja.

Foto: dan.co.me

Portal Analitika