Politika

Lukšić-Gricaj: Jačanje saradnje uz međusobno poštovanje spoljnopolitičkih opredjeljenja

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić primio je danas novonaimenovanog, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Ruske Federacije u Crnoj Gori Sergeja Nikolajeviča Gricaja, stoji u saopštenju resornog ministarstva.
Lukšić-Gricaj: Jačanje saradnje uz međusobno poštovanje spoljnopolitičkih opredjeljenja
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode iz MVPEI ambasador Gricaj je kazao da će tokom svog mandata nastaviti da sa punom posvećenošću radi na daljem jačanju bilateralnih odnosa i  unaprjeđenju saradnje na svim nivoima i u brojnim oblastima od zajedničkog interesa. Istakao je, takođe, da tom cilju u prilog ide veoma iskren i otvoren dijalog Crne Gore i Rusije koji i u narednom periodu treba njegovati u cilju sveobuhvatnog razumijevanja uz međusobno poštovanje opredjeljenja po pitanju spoljnopolitičkih prioriteta.

Potpredsjednik Lukšić je podsjetio na tradicionalno dobre odnose i veze Crne Gore i Rusije izrazivši nadu da će obje strane nastaviti da baštine veoma sadržajnu bilateralnu saradnju i za vrijeme mandata novomenovanog ambasadora. Kazao je, takođe, da su dvije zemlje oduvijek jasno izražavale svoje stavove po pitanju spoljnopolitičkih prioriteta istovremeno njegujući kvalitetne bilateralne odnose. 

„Vjerujem da Rusija razumije naše spoljnopolitičke ciljeve, jer članstvo Crne Gore u EU i Sjevernoatlantskom savezu nije usmjereno ni protiv koga, već ima za cilj doprinese jačanju stabilnosti, sigurnosti i daljem razvoju Crne Gore i regiona“, kazao je Lukšić, izrazivši nadu da će Evropska unija i Rusija što skorije doći do boljeg razumijevanja o pitanjima koja su uzrokovala  zastoj u partnerskim odnosima.

Sagovornici su ocijenili da postoji značajan potencijal za dalje snaženje saradnje u oblasti turizma, kao i brojnim drugim, te da u tom pravcu treba raditi na daljem intenziviranju privrednih kontakata.

Portal Analitika