Politika

Stamatović sa predstavnicima Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji

Generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Predrag Stamatović razgovarao je danas u Podgorici sa predstavnicima Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, Branislavom Sekulićem, zamjenikom predsjednika, Miloradom Radojevićem i Bodinom Radojevićem, članovima Izvršnog odbora.
Stamatović sa predstavnicima Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Generalni sekretar Stamatović pozdravio je djelovanje Nacionalnog savjeta Crnogoraca i izrazio zadovoljstvo dinamikom njegovog rada, te nizom uspješnih projekata koji su realizovani u jednogodišnjem periodu nakon njegovog formiranja. Naglasio je da će nedavno usvojeni Zakon Crne Gore o saradnji sa iseljenicimaosnažiti djelovanje crnogorske dijaspore u svijetu, posebno u Regionu, te stimulisati i afirmisati projekte iseljenika kroz definisan institucionalni i finansijski okvir.

Predstavnici Nacionalnog Savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji upoznali sa dosadašnjim aktivnostima, kao i planovima i projektima za naredni period. Podsjetili na iniciativu o uvođenju crnogorskog jezika u opštini Vrbas, aktivnostima na uvođenju progama na crnogorskom jeziku na Radio-televiziji Vojvodine i naglasili da su osnivanjem Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji otvorene brojne mogućnosti za participaciju i prepoznatiljivost crnogorske manjine u oblastima kulture, obrazovanja, jezika i informisanja.

Oni su informisalii o uspjehu predstave amaterskog pozorišta iz Krušćića (opština Kula), rađene u koprodukciji sa Nacionalnim savjetom Crnogoraca, koja je nakon Kolašina i Bijelog Polja gostovala i u Nikšiću, te upoznali sa projektima koji se, takođe, realizuju u saradnji sa opštinama u Crnoj Gori.

Obostrano je izraženo očekivanje da će postojećim institucionalnim i zakonskim okvirom i u Crnoj Gori i u Srbiji, uz podršku Uprave za dijasporu ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji i Generalnog konzulata Crne Gore u Sremskim Karlovcima biti osnaženo djelovanje i prisustvo crnogorske nacionalne manjine u Srbiji.

Portal Analitika