Abiznis

Poljoprivrednici u studijskoj posjeti SAD

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, delegacija Crne Gore boravila je krajem avgusta i početkom septembra u studijskoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama. Posjeta je realizovana u okviru „Cochran“ programa koji podržava Ministarstvo poljoprivrede SAD koje je, u saradnji sa Ambasadom SAD u Podgorici, obezbijedilo stipendije učesnicima. Osnovna tema ovogodišnjeg programa je agroturizam.
Poljoprivrednici u studijskoj posjeti SAD
Portal AnalitikaIzvor

Učesnici programa iz Crne Gore upoznati su sa američkim iskustvima u agroturizmu, kako bi stečena znanja i iskustva prilagodili uslovima u Crnoj Gori i doprinjeli boljem povezivanju poljoprivrede i turizma. Posjetili su veliki broj farmi u Ilinoisu, Viskonsinu i Šampanju. Riječ je o regijama u kojima posljednjih godina agrotuzam bilježi značajan rast. Konstatno se razvijaju aktivnosti kojima se diverzifikuje poljoprivredna proizvodnja kroz turističke usluge. Najnoviji trend je tzv. „U pick“, što u prevodu znači „Ti bereš“. Table sa tim natpisom postavljene su pokraj brojih farmi, a zainteresovani turisti, posjetioci, kupci mogu stati, dobiti korpu i direktno na farmi ubrati proizvode koje žele. Za one koje ne žele sami da beru, farmeri na ulazu u farme postave štandove sa proizvodima koje kupci mogu kupiti. Farmeri su izuzetno zadovoljni ovom aktivnošću koja im smanjuje troškove berbe, a povećava se i broj kupaca.

Aktivnosti kojima su razvili turizam na svojim farmama su brojne. Uvezuju su poljoprivreda i umjetnost. Na farmama se prave atrakcije kao što su domaće životinje napravljene od slame, kombajni ukrašeni vitražom, što predstavlja drugačije i primamljivo iskustvo za turiste, a izazov za umjetnike koji na drugačiji način iskazuju svoj talenat i stvaralaštvo.

Ključ uspjeha agroturizma u Americi je udruživanje farmera koje omogućava tijesnu organizacionu i poslovnu povezanost. Zajednički promovišu jedni druge i privlače posjetioce kojima nude kompletniju uslugu.

Naročito je zastupljena edukacija o poljoprivredi, koja se i za djecu i odrasle organizuje na farmama. Farmeri drže predavanja na razne teme, uz konkretne primjere, kao što su demonstriranje muže, pravljenja sira, i slično. Na farmama se nalaze i brojne atrakcije za djecu - drveni vozovi, traktori, tobogani, ležaljke, pješčana igrališta.

Delegacija Crne Gore imala je poseban sastanak sa predstavnicima Udruženja farmera Viskonsina, i predstavnicima Vlade ove američke države, na kojima je detaljnije razgovarno o isukustvima i mogućnostima povezivanja poljoprivreda i turizma. Upravo ovakva iskustva mogu biti značajna i za Crnu Goru. Sa malim farmama imamo odlične uslove za razvoj agroturizma, što bi doprinijelo i razvoju ruralnih područja i vraćanju stanovnika na svoja imanja. Postoji niz aktivnosti koje bi i crnogorski poljoprivrednici mogli sprovoditi na svojim gazdinstvima, i time smanjiti rizik od bavljenja osnovnom djelatnošću. Ministarstvo poljoprivrede i rurlanog razvoja treću godinu za redom daje podršku za adaptaciju objekata i nabavku opreme na poljoprivrednim gazdinstvima kako bi se osposobili za pružanje turističkih usluga. Podrška do 60 odsto uloženih sredstava dodljuje se mladim poljoprivrednicima i ženama čija se domaćinstva nalaze na višoj nadmorskoj visini. Uz to, takva gazdinstva, osim ostalih mjera podrške, imaju na raspolaganju i podršku za preradu, čime ih podstičemo da proizvode širi asortiman hrane koju mogu da ponude.

Portal Analitika