Zanimljivosti

Ko bi rekao da i mačke imaju problema sa zglobovima

Iako je tijelo mačke fantastično građeno i veoma gipko, one isto tako pate od problema lokomotornog sistema. Ozljede mišićnog tkiva češće su od drugih bolesti, ali i imaju sposobnost samostalnog oporavka za razliku od drugih djelova lokomotornog sistema.
Ko bi rekao da i mačke imaju problema sa zglobovima
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kosti su jednako sklone bolestima kao i bilo koje drugo tkivo, ali nakon preloma ili neke druge mehaničke ozljede same zacijele – naravno, ako se repozicioniraju u fiziološki položaj i imobiliziraju.

Zglobovi, najčešći problem kod lokomotornog sistema mačke, mogu se pak istrošiti ili pući.

Najčešći simptom koje ćemo primijetiti kod bolesti lokomotornog sistema je hromost. Mačke će vješto prebaciti težinu s jedne noge na drugu sve dok mogu da trpe bol, a kad se ukaže hromost kao simptom, znači da su bolovi nemogući za sakriti. Upravo zbog dobre kompenzacije i vještog skrivanja boli kad bolest postane očigledna – stanje postaje hronično kad već dođe do veterinara.

Dijagnostički postupci uobičajeni za pregled lokomotornog sistema su RTG, krvne analize koje pokazuju oštećenje mišićnog tkiva (CK), a liječenje zavisi od bolesti koja je nastala.

Artritis nastaje kad se zglobna hrskavica istroši ili ne može da zacijeli nakon oštećenja. Ova bolest se razvija pritajeno, a zbog preraspodjele tjelesne težine mačka dobro skriva simptome. Prvenstveno treba utvrditi uzrok koji je doveo do nastanka bolesti, a potom pristupiti ublažavanju nastalog stanja. Gojazne mačke bi trebalo da smršaju, treba da izbjegavaju igru u kojoj mačka skače gore-dolje. Bolovi su najjači nakon buđenja. Kontrola boli je od vitalne važnosti, ali ju je jako teško postići jer većina ljekova namijenjena ovoj bolesti koje koristimo kod pasa su toksični za mačke i ne smiju da se koriste. Poneki noviji nesteroidni protivupalni ljekovi se mogu koristiti, ali vrlo kratko i uz strogi nadzor veterinara. Imajte na umu da mački ne smijete da date aspirin, paracetamol ili bilo koju tabletu na svoju ruku.

Do preloma kostiju dolazi nakon nesreće, mehaničke ozljede. Dok je otvoreni prelom očit kod zatvorenog preloma, primijetićete bolnost i oteklinu okolnog tkiva i mačka neće stati na ozleđeni ud. U slučaju preloma prvo je bitno pobrinuti se o stanju šoka i hitno posjetiti veterinara.

Tumori kostiju kod mačaka su uglavnom rijetki, ali gotovo uvijek zloćudni i do trenutka postavljanja dijagnoze tumor se uglavnom proširio pa je amputacija uda jedina metoda liječenja.

S godinama dolazi do prirodnog gubitka mišićne mase usljed metaboličkih poremećaja, a prestanak rada bubrega može izazvati gubitak mišićne mase zbog stvaranja toksina koji oštećuju mišićna vlakna. Ako primijetite da mačka iznenada gubi na mišićnoj masi, obvezno posjetite veterinara jer je u podlozi ovog stanja medicinski problem.

Oštećenje kičme i paraliza nastaju uglavnom nakon saobraćajnih nesreća ili pada s visine. Nažalost – ova stanja su u velikom broju nepopravljiva.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika