Svijet

Policija ubila 12 turista u Egiptu

Policija u Egiptu slučajno je ubila u pucnjavi u pustinji 12 turista i vodiča, dok je 10 osoba povrijeđeno. Ministarstvo je saopštilo da je do masakra došlo "slučajno", pošto su kombi u kome su bili turisti pomiješali sa vozilom militanata, koje su jurili kroz pustinju.
Policija ubila 12 turista u Egiptu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Preživjeli turisti su rekli da su putovali pustinjom u koloni od četiri automobila kada su odjednom bili napadnuti, prenosi "Guardian".

U saopštenju egipatskog ministarstva unutrašnjih poslova se navodi da su istraživali "terorističke elemente" i da turisti nisu smjeli da budu u toj oblasti.

"Zajedničke snage vojske i policije bile su u potrazi za terorističkim snaga u zapadnoj oblasti pustinje, kada su slučajno naišle na četiri vozila sa meksičkim turstima. Došlo je do incidenta u kome je ubijeno 12 osoba, a povrijeđeno 10 koje su prebačene u bolnicu", navodi se u saopštenju.

Takođe se dodaje da je pokrenuta istraga.

Portparolka egipatskog Ministarstva za turizam Raša Azazi rekla je da turistička kompanija koja je organizovala posjetu "nije imala dozvolu i nije obavijestila vlasti".

Meksički predsjednik Enrike Penja Nijeto osudio je incident i rekao da je zatražio od egipatske Vlade iscrpnu istragu.

Egipat se od sredine 2013. godine suočava sa nemirima koje izaziva Muslimansko bratsvo, pobunjenička grupa koja je i smijenila prethodnog predsjednika Mohameda Morsija.

Dodatnu nesigurnost unosi i Islamska država, koja sprovodi brojne akcije na egipatskom tlu, uključujući i skorašnji napad na vojsku upravo na teritoriji zapadnog dijela pustinje u kojem se incident sa turistima i dogodio.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika