Društvo

Političar u mantiji

Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića zbog njegove aktivnosti ratnih devedesetih godina prošlog vijeka na prostorima bivše SFRJ mnogi nazivaju ,,ratnikom u mantiji“. Duhovnik, visoko rangiran u hijerarhiji Srpske pravoslavne crkve, od 1991. godine, kada je ustoličen za mitropolita crnogorskoprimorskog, osim duhovnog posla, koji bi mu trebao biti primaran, veoma često upliće se u politiku, utiče na politička zbivanja, ponekad odlučujuće. Svjetovno ime mu je Risto. Rođen je 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači.
Političar u mantiji
Portal AnalitikaIzvor

Završio je Bogoslovski fakultet i klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a postdiplomske studije u Bernu i Rimu. Doktorirao je u Grčkoj, gdje se i zamonašio i služio kao sveštenik. Nakon godinu dana provedenih na Svetoj gori, bio je profesor na Institutu Svetog Sergija u Parizu, a od 1976. godine predaje na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. U maju 1985. je izabran za episkopa banatskog. Aktivno se uključio u burne događaje na prostorima bivše SFRJ kao žestoki antikomunista i „borac ideje za preporod nacije“ SANU sa Dobricom Ćosićem i Slobodanom Miloševićem. Dolazak na Cetinje Zanimljiv je bio i njegov dolazak na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske. Sedamdesetih godina prošloga vijeka, mitropolit Danilo Dajković, nezadovoljan vikarnim episkopom Amfilohijem, koji je tada službovao na Cetinju, sa trona cetinjske mitropolije poručio je Sinodu SPC: ,,Ili mi mi- čite Amfilohija ili ću od vas odvojiti crkvu u Crnoj Gori“. Dvadesetak godina kasnije zahvaljujući tadašnjim crnogorskim komunističkim vlastima koje su zahtijevale da novi mitropolit bude onaj koji je rođen u Crnoj Gori, Amfilohije je zamijenio vladiku Dajkovića i to za njegovog života, što je suprotno kanonu. Nakon ustoli- čenja, 30. decembra 1991. godine Amfilohije je izjavio da je Crnogorac. Nešto kasnije crnogorsku naciju nazvao je ,,komunističkim kopiletom, koje se čak i njen tvorac Milovan Đilas odrekao“, rekao je da je tada mislio na geografski pojam. Bez obzira na to, tadašnja ,,mlada, lijepa i pametna“ crnogorska vlast dočekala ga je slavopojkama. Mitropolit Amfilohije za vrijeme ratnih zbivanja na prostoru bivše SFRJ nije bio samo nijemi posmatrač, već veoma glasni sudionik tih događaja. Govorio je o ,,trulom miru“ koji će ,,uvijek biti uzrok novih krvoprolića“. Arkan na Cetinju Opsjednut idejom ,,svi Srbi u jednoj državi“ hrabrio je uz gusle crnogorske rezerviste na dubrovačkom ratištu u novembru 1991. godine. Na Petrovdan 1991. su Cetinjski manastir, naoružani dugim cijevima, ,,čuvali“ Arkan i njegovi ,,tigrovi“, kao i na Badnji dan 1992. godine.

Tim potezom, i mnogim drugim, posrbljavanje i zatiranje Crne Gore i Crnogoraca žestoko je naljutio Cetinjane, pa su po ovom drevnom gradu ispisivani grafiti ,,Risto sotono“. Sukobi i netrpeljivost bili su svakodnevni, a za velike crkvene praznike sukobljene strane razdvajale su jake policijske snage. Republiku Srpsku nazvao je ,,najdivnijom srpskom zemljom, svjetionikom i Pijemontom cjelokupnog srpstva“, a za Radovana Karadžića i njene čelnike zbog odbijanja Vens– Ovenovog plana 1993. godine kazao je da su ,,čuvali nas i našu dušu. Opredijelili su se kao i car Lazar za carstvo nebesko“. Kada je na Cetinju, na Lučindan 1993. godine, aklamacijom zbor Crnogoraca izabrao za poglavara Crnogorske pravoslavne crkve arhimandrita Antonija Abramovića, Amfilohije je pronašao novu metu - Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Arhijerejski sabor SPC, održan tim povodom, u Cetinjskom manastiru, izdao je saopštenje: „Grupa građana - među njima veoma mnogo nepravoslavnih, inovjernih, nekrštenih i deklarisanih ateista - rukovođena prizemnim političkim, apsolutno necrkvenim motivima, našla je za shodno da već kanonski suspendovanog klirika A m e r i č ke pravoslavne crkve, arhimandrita Antonija Abramovića, nenadležno i nezakonito proglasi za tobožnjeg autokefalnog poglavara nepostojeće Crnogorske pravoslavne crkve“. Sukob koji je tada počeo nastavljen je i danas sa gotovo istim intenzitetom mržnje, teških riječi, kletvi i incidenata. ,,Izdaja srpstva“ Tokom rata u bivšoj Jugoslaviji Amfilohije se sve više udaljavao od crnogorske vlasti, osuđujući je za ,,izdaju srpstva i zapostavljanje braće zapadno od Drine“.

Mitropolit je najviše zamjerao vlastima u Crnoj Gori kada je napravila politički zaokret u odnosu prema Radovanu Karadžiću u avgustu 1995. godine. Tada je rekao da se radi o izdaji i prokleo ruku ,,koja podiže zid između sebe i brata u nevolji“. Narodna stranka i mitropolit Amfilohije, u ljeto 1995. godine, u selu Goljemadi, planirali su da u seoskoj crkvi održe parastos četnicima iz Lješanske nahije. Policija je zabranila skup i na jedvite jade spriječila sukob između partizana i četnika i njihovih potomaka. Amfilohije je ipak održao parastos u susjednom selu Bigor 269-orici četnika. Zbog ,,izdaje srpskih interesa“ Amfilohije je ušao u otvoreni sukob sa Slobodanom Miloševićem. Bio je česti učesnik protesta demokratske opozicije Srbije, sa pištaljkom u ustima šetao je u prvim redovima beogradskim ulicama, sve do Milo- ševićevog svrgavanja sa vlasti, a zatim je postao prijatelj sa Vojislavom Koštunicom. Međutim, nije zanemario ni političko djelovanje u Crnoj Gori.

 Na prelomnim predsjedničkim izborima 1997. godine nije pomogao Momiru Bulatoviću, pa je Milo Đukanović, koji je načinio otklon od Miloševićeve politike, pobijedio. Na protestima gubitničke strane, koji su se završili neuspjelim državnim udarom, 14. januara 1998, najtvrđi srpski nacionalisti uzvikivali su: ,,Amfilohije Turčine“. Bitka protiv CPC U januaru 2000. godine počinju trzavice između Amfilohija i crnogorske vlasti. Povod je Đukanovićeva odluka da čestitku za Božić uputi i mitropolitu CPC. U ljeto 2000. godine predsjednik Crne Gore se izvinio hrvatskom narodu tokom susreta sa hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, u Cavtatu, zbog napada na Dubrovnik.

To je naljutilo Amfilohija koji je iz Nikšića poručio: ,,Jedino srpski narod može od Boga da traži oprost za dželata. Ne može se krvniku praštati ako se on ne kaje, niti mi možemo da primimo njegovu krivicu kao svoju“. U decembru 2000. godine protojerej SPC Radomir Nikčević se zatvorio u Vlašku crkvu, koja se nalazi stotinjak metara od Cetinjskog manastira i započeo štrajk glađu, kako bi osujetio, kako on kaže, pristalice CPC da zauzmu taj vjerski objekat. Taj događaj iskorišćen je od strane SPC, SNP i NS, Zorana Žižića, tadašnjeg premijera SRJ, patrijarha Pavla i beogradskih medija za kampanju o ugroženosti SPC u Crnoj Gori. Amfilohije je optužio vlasti u Crnoj Gori da ,,podržavaju otimanje imovine“ Srpskoj crkvi i fizičke napade i prijetnje sve- štenstvu, a kao krivce za to označio je, kako je rekao, ,,grupicu ostrašćenih ljudi okupljenih u sektu tzv. Crnogorska pravoslavna crkva“ - To je jedan šizofren pokret. Njih nema više od četvorice. Oni otimaju crkve i onda ih zamandaljuju, jer tamo nema ko da služi. Sve se to čini uz saglasnost sudskih i policijskih vlasti... U Crnoj Gori se povampiruje građanski rat iz 1945. godine - rekao je Amfilohije, ne isključujući mogućnost sukoba i krvoprolića za pravoslavni Božić u januaru na Cetinju. Mitropolit Amfilohije pojačao je uoči proglašenja crnogorske nezavisnosti. Na proslavi pravoslavne Nove godine u Podgorici 2002. godine uzviknuo je: ,,Neka svaki Crnogorac prokletog cara Dukljanina prikuje čekićem za Vezirov most“.

Na izborima 2002. pozvao je vjernike da glasaju za opoziciju. Uz pomoć vojnog helikoptera 2005. postavio je metalnu crkvu na Rumiju, gdje su se do tada tradicionalno jednom godišnje okupljali pripadnici svih vjeroispovijesti. To je kasnije postalo jedno od glavnih izvora sukoba i netrpeljivosti u našoj državi. Referendum i ostalo U referendumskoj kampanji nije pomagao protivnicima nezavisnosti što su mu ovi žestoko zamjerili, ali se pamti njegov jedan njegov predreferendumski intervju i odgovor na pitanje šta misli o nezavisnoj Crnoj Gori. ,,Ne pravi se pita od onoga“, kazao je Amfilohije. Bulatović, Popović, Mandić i Kadić išli su često kod njega po savjete, pa se mislilo da je Amfilohije zapravo politički otac strankama koje se zalažu za zajednicu sa Srbijom. Međutim, mitropolit je i ovoga puta pokazao da zna da se prilagođava. Nekoliko mjeseci prije dana D praktično ih je ostavio same. Uoči referenduma Amfilohije je govorio: ,,Za ostvarenje jevanđelske misije crkvi nije neophodna ni zajednička država ni nezavisna Crna Gora. I jedna i druga državna tvorevina mogu biti više ili manje povoljan ambijent za život crkve i njenu propovijed. Mitropolija je vjekovima postojala i u samostalnoj Zeti, Crnoj Gori, kao i u njenoj zajednici sa Raškom i Srbijom“. Nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore Amfilohije je dobio titulu arhiepiskopa i nastavio sa permanentnim napadima na Crnogorsku pravoslavnu crkvu čije smo kulminacije svjedoci i ovih dana u Bijelom Polju i Kotoru. Crnogorsku vlast napadao je kada su odlučili da priznaju postojanje crnogorskog jezika, kada su priznali Kosovo, kada neko pomene rušenje limene crkve na Rumiji i kada su pokušali zakonski regulisati odnos države i vjerskih zajednica, kao i njihov položaj. U svojim istupima ne bira riječi da se razračuna sa protivnicima, baca kletve i anateme. Bila bi potrebna podeblja knjiga da bi se nabrojao samo dio onoga što je Amfilohije kao političar u mantiji izgovorio na račun onih koji ne misle kao on. Iako je optuživan za govor mr- žnje, kako kaže, ne odustaje od borbe i uplitanja u politiku, premda su gotovo svi projekti za koje se zalagao prethodnih decenija neslavno završili. (Pobjeda)

Portal Analitika

Komentari (20)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_67734
16.09.2015. 12:18

"Sekula Drljević"-ti ni slova o Tuđmanu-koji nije izbijao iz Slobine guzice-niti Slobo iz Tuđanove guzice-koje su timarili Alija,Milan,Momir-liši Kira-čovjeka za razliku od ovih pet/5/KONJA DEMBELA-od Varadar-liši Vardara do Triglava?? Čudno-zar ne? I da te korigujem-naštelujem na istinu:nisu Srbi započeli jedan svjecki rat>>((istoričari su dali svoj sud o napadu austrougara-na srpsku nejač-pošto je srpaka vojska "strugnula" peko CG za Grčku)<<-nego su Srbi na čelu sa TITOM započeli odbranbeni narodno oslobodilački rat >>(Ustanak 7.srpnja.41)<>(koje su sa cvijećem dočekali u Zagreb-kad su Beograd ti isti "gosti"-bombardovali)<< u Sisku>>(maja-1941)<

0
0
G Guest_72444
14.09.2015. 22:44

Ne,ne ,ne priča svijet o dr Sekuli Drljeviću ministru u vladi krvnika Crne Gore Nikole Pašića i k-ntu "crnogrske vojske"-izvanj otadžbine-čitaj: crnogorskije četnika u Bosni i Rvackoj 1944 đe mu je drugi jajar bio pomoćnik rođak po babina linija Pavle Đurišić?! Ali zato,priča o čiča jajaru Draži Mihailoviću-kojeg je u "zvijezde kovao De Gol"-a Američka demokracka antiprotivnofašistička zemlja-"biće zemlja proleterska-priši mu velji orden-"caco de oro" koliki i Sandžak-đe jajar-kažu "spasio"-brez prebrojavanja-đuture ka prasad žive vage na tuški put-pjacu tamo njih 500 nečsovije avijatičara Amera-brez aviona? Tu tu papaaa-zora je svanula...?

0
0
A Analitičar
14.09.2015. 13:00

Može se sve to tumačit i ovako: R.R.Sotonjić čini sve što može da Crnogorcima ogadi 4S (SPC), ali crbski dio Crnogoraca toliko je omađijan da se na to i ne osvrće. Normalnome čoeku utroba bi se prevrnula od riječi svetosavskoga čobana, a crbi postaju sve zagriženiji svetosavski džihadisti. Sad možemo nagađat da li su odista omađijani ili prosto nemaju ni trun časti i obraza?

2
2
G Guest_28459
14.09.2015. 13:30

Jest bora mi-onađijani-ka 12.jula 1941 predvođeni dr Sekuljom Drlj-evićem-pod nos CRNOGORCIMA-formiraše ustaško fašističku- tvorevinu ND/H/MNE na Cetinje! Nota bene-i "pojde-dojde" vrijeme-da tizi,takovu MNE-brani(od koga znali se?) nazočni nečesova "prmetaljka"-Analitičar"? Fuj-Pi-prosto nemaju....."ni trun časti i obraza...!

1
0
G Guest_6344
14.09.2015. 15:16

Sekula Drljevic? Vasa istorija od kad ste se oslobodili Turaka je istorrija ratova i zlocina. Jedan rat na ovim prostorima niste propustili , a nekoliko, ukljucujuci i jedan svjetski ste poceli. O zlocinima samo prije rata u Crno Gori postoje knjige i do nedavno su postojali svjedoci. Sekula nikog ubio nije, vasi su palili zene sa djecom. Da ne pominjemo ratove sirom YU. Sekula je bio djete za Srbe porijeklom iz CG - Milosevic, Karadzic, Perisic, Arkan. Njihov saldo je bar 150000 mrtvih i desetine razorenih gradova.

0
1
G Guest_6344
14.09.2015. 15:18

Ne prica svijet o Sekuli Drljevicu niti ga poznaje, ali prica o Drazi Mihajlovicu, o Milosevicu o Karadzicu o Arkanu. Kolika je Crna Gora dala je disproporcionalno velikosrpskih zlocinaca u ratovima 40-ih i 90-ih

0
1
G Guest_28459
14.09.2015. 12:52

Napisu"Pobjedinom"-nema prigovora-jer je istina hronološki iskzana ! Ali,u svakome poslu pa i u novinarstvu-postoje(dati) redaktori ,koji su u konkretnom slučaju- zakasnili-tisak ih je zaobigraro? Gospodo-nije CG stradala 7.jan.1991 kada je popo Risto -iz Donje Morač-stigao za navijek u CG-iz Banata( vladika bantcki!)-đe hiljade kolonista-dobrovoljaca Solunaca-iz Primorskih plemena(današnje nam CG!)-i drugih "srpskih zemalja"-od Banije(đe su "crnogorci ratovali 1991/92?)i dalje- sjatiše na bancku plodnu zemlju-poslije 1920? Zarad i isključivo "hronologije"-SRCG-SFRJ su strdale još dok je popo Risto bio u Banat-počev od 1986(Memora.-SANU)-via 1988(mitinge gladnih "proletera"- stotine iljada "tadašnjih tost srba"-danas "tost crnogoraca)-i tako definitivno:"za spas Kosmeta,demokracije i još "ponečega"-11/14.jan. 1989- nestala nam je domovina SFRJ-SRCG-upravo u Titogradu! Znaju li se imena-kojima je pop Rile, kad je stigao na "božić bata"-1991 počeo "obilato pomagati"?Brez honorara....

0
2
G Guest_28459
14.09.2015. 14:06

Glasuj Ilija Bijeliću,galsuj brez počijeval-"tost crnotravopasući crnogorac"-iz west Ercegovine-poitaj samar te čeka da te okroči-poitaj Ikice-Ilijabijelićuku-naš i ničiji-svačiji...?!

0
0
G Guest_90495
14.09.2015. 12:16

Al dobar im ovaj novi predlog zakona-oni su za odvojenost svjetovne i duhovne vlasti-samo da im se prijavi ko će bit ustoličen za popa, fratra ili hodžu. Kakvi su komunisti...ka ona njihova posle rata -religija je opijum za narod-, pi pop baksuz - pa sad i opijuma i trave i koke na svaki ćošak i biće tako dok se god suzbija moral, tj. Crkva i njena misija.

2
4
G Guest_90495
14.09.2015. 11:34

Mitropolit Amfilohije,ovakvi onakvi, jednom riječju negativac u većini komentara ovdje, koji samo zaboravljaju dvije "sitnice". Prvo, čak i ankete koje vlast naručuje ne mogu zaobići činjenicu da je on i institucija na čijem se čelu nalazi vać dugo od najvećeg povjerenja u crnogorskom gradjanstvu. Drugo, trebali bi ste znati da je njegova obaveza da se bavi i politikom, tj. da mora imati stav o onim, krupnim stvarima koje mogu uticati na budućnost vjernika i Crne Gore. On to i čini u ovim teškim vremenima, kad vlast predstavlja i promoviše neokomunizam, "nove crkve i mitropolite", pokušava amputirat srpstvo iz naše istorije i sadašnjosti, napada Crkvu koja je stvorila Crnu Goru itd. itd.

3
8
G Guest_28459
14.09.2015. 14:15

Crnu Goru nije stvorila crkva-nego Dinastija Petrović Njegoš! Da je stvarala crkva-danas Crna Gora nebi postojala>>(kakvi bijahu vjernici-ki danas potomci!)-više no li CRNOGORCI! Ali zato postoje-u dovoljnim količinama-"tost crnogorci"-mašala tip/top-popo-trop od zelja badnjevoga-jojooojjjj...? Slani i preslani..t r o p?

2
0
G Guest_78602
14.09.2015. 16:45

Dinastija Petrovic= CPC

0
0
G Guest_43535
14.09.2015. 11:18

Sa ovakvim stadom i šarplaninac može biti pastir.

22
2
G Guest_52351
14.09.2015. 10:10

NIje vama iz Pobjede Mitropolit smetao kada je podržao Mila & Co. 1998 godine! Nije bezgrešan, ali je Mitropolit kome narod vjeruje!

8
25
G Guest_55251
14.09.2015. 09:41

,,,Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića zbog njegove aktivnosti ,, NJEGOVE AKTIVNOSTI su BILE CISTO RODOLJUBIVE PATRIOTSKE DUHOVNE uz SVOJ NAROD i SVOJE ZRTVE-UVIJEK JE nasa CRKVA BILA uz svoj NAROD pa i TADA i U BUDUCE -bez OBZIRA da li je taj NAROD bio DOVEDEN radom POLITICARA MINISTARA niovih zakona na POGRESNOM putu CRKVA CRNOGORSKA MITROPILIJA je uvijek dijelila dobro i zlo sa SRPSKIM NARODOM U CRNU GORU. MNOGI NASI POPPOVI kroz ISTORIJU su bili CASNI PREMA BOGU kao VOJVODA POP DJUJIC koji je u MNOGIM GOVORIMA po AMERICI i CANADI kada je trebalo stati DUHOVNO govorio da on ne moze o tome pricati jer je uzeo PUSKU da brani SVJETOVNI SVOJ NAROD koji je bio ugrozen od NESVETOSAVACA.Nas mitropolit Amfilohije nije uzimao pusku , on je cist pred Bogom.

13
23
G Guest_55251
14.09.2015. 10:11

Govore POPA DJUJICA imate na JUTUB ,ja cu evo jedan staviti nadam se da ce proci: IMA DJE GOVORI ko da upravlja sa CRKVAMA i CRKVENIM IMANJEM. https://youtu.be/MFD7LVB9ltU

8
3
G Guest_66734
14.09.2015. 12:40

Tamo vaš Amfilohije nije uzima možda pušku, tura je puške i kame drugima. Ne mogu zaboravit kad je bradatu četničku bagru blagosilja pred odlazak u Bosnu radi pokolja nesrećnih Bošnjaka

4
3
G Guest_19151
14.09.2015. 09:28

UZASNO NEGATIVNU ENERGIJU!

26
6
G Guest_19151
14.09.2015. 09:26

AKO JE RISTO VEC ZASLUZIO (A JES "ZASLUZIO") DA O NJEMU PISTE REDOVNO, DAJTE PROBAJTE TEKSTOVE O OVOME "HRISTOVOM PASTIRU" (COBANU) - BEZ FOTOGRAFIJA NA KOJIMA JE OVI INSAN! SVAKOME NORMALNOME - MUKA GA JE VIDJET! PROSTO, NAJBLAZE RECENO - TIP IMA NEGATIVNU ENERGIJU!

27
7
G Guest_35006
14.09.2015. 09:13

Kada god ga uhvate u njegovim zlodjelima i uvredama on se vjesto izvlaci sa glupavom tvrdnjom "da se salio", da "rijeci ne vaze mnogo" i sl. I, za divno cudo, njegovi sagovornici se zadovolje s tim bedastocama. Zasto se sali na tako okrutan i poguban nacin za sve gradjane CG? Posebno pogubne za one zavedene i neznavene, koji vjeruju u njegove licemjerne izjave. I koji dijele njegovu pogubnnu mrznju prema CG i Crnogorcima.

27
6