Politika

Vuković: PzP kompromituje sopstveni program

Rezolucija o NATO integraciji Crne Gore vanredno je važno pitanje, čije usvajanje predstavlja demokratsku, razvojnu, državnu i građansku potrebu i zato očekujem da će dobiti ubjedljivu podršku u parlamentu - kazao je Pobjedi poslanik Demokratske partije socijalista i jedan od potpisnika tog dokumenta Miodrag Vuković.
Vuković: PzP kompromituje sopstveni program
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski parlament trebalo bi u utorak da raspravlja o Predlogu rezolucije koju su, osim Vukovica iz DPS-a, potpisali još Milutin Simović, Mevludin Nuhodžic, Predrag Sekulić i Obrad Mišo Stanišić, kao i šef poslaničkog kluba SDP-a Borislav Banović, predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović, poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić i predstavnik albanskih stranaka Nik Đeljošaj.

Taj dokument za sada ima podršku 49 poslanika, a za njegovo izglasavanje u parlamentu neophodna je prosta većina. U međuvremenu su amandmane na Rezoluciju podnijeli nezavisni poslanik Dritan Abazović i Pokret za promjene.

Amandman Abazovića odnosi se na poboljšanje teksta Rezolucije u smislu vladavine prava. S druge strane, Pokret za promjene, iako partija koja je programski orijentisana za NATO, svojim amandmanom tražila je da se o ulasku Crne Gore u Alijansu odlučuje na referendumu.

I dok je amandman Abazovića za DPS potpuno prihvatljiv, Miško Vuković ističe da prijedlog PZP-a uopšte nije pitanje za Rezoluciju.

- Da li ćemo u Skupštini ili uz prethodni konsultativni obligatorni referendum donijeti odluku o članstvu, odlučićemo kada se za to steknu realni uslovi, odnosno kada dobijemo pozivnicu. Zamislite da mi Rezolucijom odlucimo da na referendumu donesemo odluku o članstvu. Kada, o čemu da glasamo, o nečemu što nije izvjesno, o nečemu što tek treba da se desi. Mislim da je otvaranje te dileme pokušaj da se duva u jedra onima koji su inače protiv članstva – ističe Vuković.

Kada je riječ o podršci članstvu Crne Gore u NATO, Vuković ističe da su se građani o tome već izjasnili na prethod- nim izborima, time što su podržali partije koje se programski zalažu za Alijansu.

- Narod je već na referendumu, koji se zvao izbori, dao podršku politici za NATO. Većinski je glasao za partije koje se zalažu za NATO. Dakle, na nivou proste politicke matematike, besmisleno je to što radi PZP. To je i pokušaj da se politički spase, opstane i legitimiše svoj buduci izborni nastup. Oni koji su izgubili identitet i koji ne mogu računati da će na bilo kojim narednim izborima biti ozbiljan politicki subjekt, koji pokušavaju da izgrade dosta problematičan novi identitet i da bi bar elementarno obezbijedili uslove da neće propasti, oni sada idu u saveze, odnosno podržavaju i prvi su promoter programa onih koji su dosljedno protiv NATO integracija. Poslanici u parlamentu trebaju da iskažu stavove svojih partija ili da pokažu da su dosljedni predstavnici političkih subjekata koji ne varaju građane na izborima, koji ostvaruju izborne programe i onda nema nikakvog problema – poručuje Vuković.

Ističe da su prijedlozi poput onog koji je dao Dritan Abazović uvijek dobrodošli jer, kako kaže, misle dobro Crnoj Gori.

- Dritan Abazovic je sugerisao nešto što doprinosi poboljšanju teksta Rezolucije i mi to, kao potpisnici, priznajemo i prihvatamo. Da smo i od drugih culi tako konstruktivne prijedloge, naravno da bismo ih prihvatili. Politicki gledano, PZP je debelo zašao u crveno. Dakle, proletio je, zeleno se ugasilo, nema više prolaza I sada onako politicki sitnim marifetlucima želi da kompromituje čitavu ideju, navodno ostajući dosljedan NATO-u, ali i narodu. Pa, narod je PZP-u dao podršku da uđu u parlament između ostalog I zato što se programski zalagao za NATO – zaključuje Vuković.

Ističući da se približava datum kada Crna Gora treba da dobije verifikaciju onog što je do sada urađeno na putu evroatlantskih integracija, Vuković upozorava da je na potezu Skupština koja treba da „pošalje poruku i domaćoj i međunarodnoj javnosti da u parlamentu sjede ozbiljni ljudi koji ozbiljno i odgovorno rade svoj posao“.

Portal Analitika