Abiznis

Pejović: Putnika sve više, dugova manje

Montenegro Airlines, koji je za osam mjeseci prevezao skoro 410.000 putnika ili 3,4 odsto više, planira uvođenje novih linija i ne očekuje stečaj, bez obzira na 71,5 milion eura duga, kazala je u intervjuu za Pobjedu predsjednica Odbora direktora ove kompanije Daliborka Pejović.
Pejović: Putnika sve više, dugova manje
Portal AnalitikaIzvor

Pejović je istakla da Montenegro Airlines (MA) godišnje u Crnu Goru dovede putnika gotovo koliko ona ima stanovnika. 

„Tako će biti i ove godine jer je za prvih osam mjeseci nacionalna avio-kompanija prevezla blizu 410 hiljada putnika“, istakla je ona.

Na pitanje koliko sada iznose ukupni dugovi i kreditne obaveze kompanije i koji je plan za njihovo smanjivanje Pejović je odgovorila da najnovije analize koje su radili početkom septembra ulivaju dodatni optimizam, jer redovno smanjuju ukupne dugoročne obaveze koje su sa 82 sada svedene na 71,5 miliona. 

„Moram da i ovim povodom istaknem da smo ove rezultate postigli i pored činjenice da su nam na beogradskom aerodromu ukinuli popuste i na taj način udvostručili cijenu usluga, da poslije duže vremena plaćamo sve obaveze Aerodromima Crne Gore i da smo smanjili tekuću nelikvidnost za skoro 10 miliona i sveli je na obaveze koje proizilaze samo iz redovnog poslovanja. U svakom trenutku bili smo spremni sve da objasnimo i da se suočimo sa problemima koje kompanija ima, ali i hrabro i relativno brzo smo konsolidovali sva otvorena pitanja koja su predstavljala opterećujuće faktore u poslovanju“, kazala je ona ozmeđu ostalog.

Odgovarajući na pitanje oma li skrivenih gubitaka, koji će „isplivati" u narednom periodu Daliborka Pejović je istakla da su u centrali kompanije, njenim predstavništvima i preduzeću u Beogradu završeni svi revizioni postupci i imaju potpuno jasnu situaciju oko stanja u kompaniji i dugoročnim obavezama. 

„Sad kada znamo realnu sliku, lakše je planirati i realizovati obaveze. Ne treba zaboraviti da su u proteklom periodu od 2008. do 2012. godine smanjivane plate zaposlenima u kompaniji, a to nije pratila forma akata predviđena zakonom, zbog čega danas od kompanije zaposleni potražuju iznose neisplaćenih zarada što u bruto iznosu kompaniju treba da košta blizu tri i po miliona eura. Čak i te obaveze realizujemo shodno finansijskim mogućnostima i dinamikom koja ne ugrožava redovno poslovanje i plaćanje drugih obaveza. Za sada nas jedino brine izvještaj iz Beograda koji je otvorio dilemu oko neriješenih obaveza sa nekada osnivanim firmama u Srbiji i neraščišćenim finansijskim obavezama, ali ćemo i u odnosu na to napraviti analizu i povući adekvatne poteze. Sva predstavništva su takođe uvezana sa platnim prometom kompanije, tako da na dnevnom nivou imamo sve podatke o prihodima i rashodima svih segmenata MA. Ovo znači da u narednom periodu ne bi trebalo očekivati neprijatna iznenađenja koja su potvrđena nalazima eksterne revizije. Bitno je da su sada finansijski bilansi realni, tačni i objektivno prikazani“, pojasnila je ona.

Pejovićeva je uvjerena da ne može doći do stečaja u MA, mada čine sve da minimiziraju moguće rizike, što su do sada uspješno uradili. 

„Rad na smanjenju troškova, njihova optimizacija, korektan odnos prema partnerima i našim obavezama, čini mi se da je stvorio osjećaj povjerenja u našu kompaniju. Iako svjesni da su obaveze velike, ipak sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da su ukupne dugoročne obaveze sa 82 miliona za protekle dvije godine smanjene na 71,5 miliona eura.

Posljednja riječ je, naravno, našeg osnivača, Vlade Crne Gore koja će, sigurna sam, dugoročno izabrati najbolju opciju za kompaniju“, naglasila je ona.

Češće se u posljednje vrijeme spominje uvođenje low-cost kompanija i davanje državnih subvencija.  Pejovićeva je objasnila na koji način bi se to odrazilo na poslovanje MA.

„Otvorili ste temu za koju se interesuju razni sagovornici sa i bez povoda. Planom restrukturiranja iz 2012. godine bilo je predviđeno 13,3 miliona za MA. Budžetima za 2013, 2014. i 2015. bilo je opredijeljeno po 3,7 miliona eura. Dakle, od ukupno tada planiranih 13,3 ili ovih 11,1 miliona, MA je do sada iskoristio 8,6 miliona, što znači da nije u potpunosti potrošio sva raspoloživa sredstva. Umjesto da se to apostrofira, očito je da često mnogi vežbaju svoju „obaviještenost" i dobronamjernost tako što ističu MA kao primjer privilegovane kompanije. A kad smo već kod toga, moram naglasiti da kompletan proces pomoći nije realizovan, uključujući dug prema Smatsi od 9,5 miliona, niti 3,8 miliona duga prema Aerodromima, što je bilo predviđeno planom restrukturiranja MA. I plaćanje ovih obaveza zbog dospjeća na osnovu izvršnih presuda počeli smo da otplaćujemo sredstvima iz redovnog poslovanja.Toliko o privilegijama“, kazale je ona.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_39622
14.09.2015. 11:51

Tužioci, a Đurišić ?

7
0
G Guest_29070
14.09.2015. 11:32

Goaspodjo Pejovic,sve ovo sto vi pricate je lijepo,,za neuke mislim,ali vi nama obicnim smrtnicima,objasnite kako i zasto je cijena karet do Beograda i nazad,,cak i do 160 evra,,to je blam,blamova,najveca sramota,,ako znamo u cujemo kako nam mozak trujete drugim nsikim cijenama,i destinacijama,,ne kazem da to nije pohvalno,ali ovo je nesto sto je puno vaznije,ako znamo da bi tako dobili jso vise putnika,sa nizom cijenom,i vise obrta dnevno...razmisliti o tome,,siguran sam da necete pogrijesiti..Hvala

6
1
G Guest_39099
14.09.2015. 12:22

haha,,,cak i do 160 evra,PA ona je CRNOGORKA 100% ,i vjernica CPC-pa je digla cijenu da se ne ide u BEOGRAD zemlju SRBIJU, nije ona EKONOMISTA ona je "NACIONAL COCIJALISTA"-, ZAR NE ?

3
2
G Guest_55251
14.09.2015. 08:45

Montenegro Airlines: Dugovi 71,5 miliona NE BUDI SMUJESNA? PRODAJTE toga PARAZITA koji sisaju SOCIJALISTI ,voze se DZABE na RACUN BUDZETA iju i piju i ZAPOSLJAVAJU mlade socijaliste i tako unistavaju VREDBOVANA RADNA MJESTA u PRIVATNOM SEKTORU. SJUTRA kada PRIVATNIK kupi tu KOMPANIJU 60% ce radnika OTPUSTITI da bi mogao RENTABILAN BITI. DOBRO je sto postoji takva kakva konkurencija ,inace bi karte kupljene kod njih bile u krv-ionako su po AERODROMU nabili TAKSE ali ne smju zbog BLAM ,koferi kad se vozite MONTENEGROM ne stizu sa vama vec ih kamijoni dovoze i stizu navr 9 dana UZASSS ne LETITEsa MONTRNEGROERLAJNS samo neprijatnostu cete dozivjeti ne bar dok ga vode ovi SOCIJALISTI.

4
4