Politika

Članovi Odbora o oduzimanju imovine stečene kriminalom

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu razmatraće danas Predlog zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom, kojim je proširen katalog krivičnih djela u odnosu na mogućnost konfiskacije imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.
Članovi Odbora o oduzimanju imovine stečene kriminalom
Portal AnalitikaIzvor

Ministar pravde Zoran Pažin ocijenio je da je zakon izuzetno složen, jer konzumira prava iz različitih oblasti i podrazumijeva obavezu države da implemenitira međunarodne pravne standarde.

„Koliko je zakon složen toliki su i benefiti koje može da ima crnogorsko društvo primjenom zakona, prije svega kroz specijalnu generalnu prevenciju krivičnog djela, uz poruku društvu da se vršenje krivičnih djela ne isplati“, kazao je ranije Pažin, obrazlažući predloženi zakon.

Pažin je podsjetio da sva kriminalna iskustva ukazuju da sama osuda krivičnih djela na zatvorske kazne ne pomjera ozbiljnije strukturu kriminala, posebno organizovanog.

„Cilj ovoga zakona je da udari na negativne društvene fenomene korupcije i organuzovanog kriminala tamo gdje su oni najvitalniji, a to je ekonomske moć, jer je najčešći motiv za izvršenje krivičnih djela finansijska dobit“, poručio je Pažin.

Zakon je, kako je pojasnio, predviđeno oduzimanje imovine kroz takozvano zamrzavane kako bi država došla u priliku da nakon okončanja krivičnog postupka dobije u posjed tu imovinu.

„Zakon poznaje institut proširenog oduzimanja, odnosno konfiskacije, i to ne samo one koja je nastala izršenjem konkretnog krivičnog djela, nego sve one imovine koji osuđeni nije u prilici da učini vjerovatnim da je stečena zakonom“, precizirao je Pažin.

Crnogorski parlament raspravljaće o ovom zakonu na vanrednoj sjednici koja počinje 21. septembra.

Portal Analitika