Društvo

Papović: Rasprava da se ne pretvara u miting

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava očekuje da sjutrašnja rasprava o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti koja će biti organizovana u Podgorici protekne u konstruktivnoj atmosferi.
Papović: Rasprava da se ne pretvara u miting
Portal AnalitikaIzvor

Prethodna dva okrugla stola, koja su trebalo da budu održana u Bijelom Polju i Kotoru, otkazana su zbog tenzija između pristalica Mitropolije crnogorsko-primorske i Crnogorske pravoslavne crkve, zbog kojih je ministar Suad Numanović ocijenio da nema uslova za održavanje skupova.

“Očekujem da će se svi pozvani pojaviti na okruglom stolu i da će zajedno sa predstavnicima našeg ministarstva i drugih ministarstava ukazati na predložena rješenja u Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti, odnosno da će nam ukazati na bolja rješenja i sugestije šta bi valjalo promijeniti. S obzirom na dešavanja u Bijelom Polju i Kotoru Ministarstvo je odlučilo da za okrugli sto u Podgorici uputi direktne pozive, da u skladu sa tehničkim kapacitetima, odnosno brojem mjesta u staroj zgradi Vlade delegiraju predstavnike i da se na taj način uključe u rad okruglog stola”, kazao je za radio Antena M generalni direktor Direktorata za odnose sa vjerskim zajedicama Dragutin Papović.

On poziva vjerske zajednice i političke partije da utiču na to da ova rasprava protekne u konstruktivnoj atmosferi.

"Pogotovo pozivam one koji su do sad presudno uticali na to da se okrugli stolovi u Bijelom Polju i Kotoru ne održe zbog toga što su svoje pripadnike, članove, simpatizere pozvali da dođu na okrugle stolove, u smislu da su zloupotrijebili okrugle stolove i nastojali da ih pretvore u mitinge. Ovom prilikom pozivamo sve njih da prije svega budu konstruktivni, da shvate da ne mogu svi zainteresovani građani prisustvovati okruglim stolovima, jer onda nijedan ne bi mogao da se održi. Jer postoji interesovanje na hiljade građana i takve sale u Crnoj Gori-nema”, zaključuje Papović.

Portal Analitika