Politika

SNP: Vlada da prekine hajku na MCP

Socijalistička narodna partija (SNP) pozvala je Vladu da, kako su naveli, prekine hajku na Mitropoliju crnogorsko-primorsku (MCP) i da poštuje kanonsko ustrojstvo crkve.
SNP: Vlada da prekine hajku na MCP
Portal AnalitikaIzvor

Iz SNP-a je ocijenjeno da su Vlada i resorno ministarstvo neozbiljno, neodgovorno i zlonamjerno pristupili pripremi zakona o slobodi vjeroispovijesti i organizovanju i sprovođenju javne rasprave o tom aktu.

“Tekst Nacrta zakona je prepun loših normi i direktno je u suprotnosti sa pozitivnim pravom Crne Gore i obavezujućim međunarodno-pravnim aktima, tako da ne može biti osnova za javnu raspravu”, smatraju u toj partiji.

To je, kako su naveli, posljedica toga što je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ignorisalo blagovremeni zahtjev MCP da se u Radnu grupu za pripremu ovog važnog zakonskog akta uključe stručni predstavnici Crkve.

“Vlada je, međutim, izvršavajući nalog Demokratske partije socijalista, sama na netransparentan, nestručan i diskriminatorski način pripremila Nacrt ovako važnog i osjetljivog zakona”, kaže se u saopštenju SNP-a.

Prema njihovim riječima, rezultat takvog zlonamjernog odnosa Ministarstva je to što sve tradicionalne crkve i vjerske zajednice – MCP i ostale kanonske pravoslavne eparhije, Rimokatolička crkva i Islamska zajednica, odbijaju da podrže predloženi Nacrt zakona, ocjenjujući ga izrazito lošim i nedobronamjernim.

“Pozivamo Vladu da prekine hajku na MCP, da poštuje kanonsko ustrojstvo crkve, da se okrene afirmaciji vjerske harmonije, a ne da krši vjerske slobode koje spadaju u red temeljnih ljudskih prava”, poručili su iz te stranke.

SNP, kako su naveli, kao stranka posvećena budućnosti, snažno njeguje tradiciju naroda Crne Gore, “odnosno, protivi se prekrajanju istorije i štiti autentično kulturno i vjersko nasljeđe”.

“Crkva i vjerske zajednice treba samostalno da uređuju svoju unutrašnju organizaciju, pri čemu odvojenost crkve i vjerskih zajednica od države podrazumijeva uzajamnu saradnju u okviru svojih nadležnosti radi opšteg dobra društva i čovjeka”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da država treba da materijalno pomaže crkvu i vjerske zajednice, odnosno da štiti i izvrši konačnu restituciju imovine kanonski priznatih crkava, kao i vakufske imovine.

“Očuvana multietničnost i multikonfesionalnost jesu naša prednost i sigurna karta za ulazak u društvo evropskih država, koja ne smije biti prokockana zbog zlonamjernosti Vlade Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

MINA

Portal Analitika