Abiznis

"BUDI ODGOVORAN": Izrečeno devet novčanih kazni

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 30 primjedbi, na osnovu kojih je izrečeno devet novčanih kazni od 150 eura do 1,15 hiljada eura.
"BUDI ODGOVORAN": Izrečeno devet novčanih kazni
Portal AnalitikaIzvor

Inspektori su sa ukupno 1,15 hiljada eura kaznili firme “Anđelić”, “Anđela” i Extra Panonka iz Nikšića, zbog neizdavanja fiskalnih računa, neevidentiranja prodate robe, neisticanja maloprodajnih cijena i nepostojanja deklaracije. Firmi “Anđelić” izrečene su dvije kazne od po 200 eura, “Anđeli” dvije od po 200 eura i jedna od 150 eura, a Extra Panonki jedna od 200 eura.

Inspektori su sa 550 eura kaznili kupalište ispred hotela Otrant u Ulcinju, zbog izdavanja pedoline bez dozvole i neistaknutog cjenovnika. Kazna od 450 eura izrečena je butiku u Beranama zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Kazne od po 400 eura izrečene su Crvenoj glavici iz Budve i kupalištu ispred kafane Jedrenjak u Herceg Novom, dok su sa po 300 eura kažnjene nikšićka Biljarda i budvanskom Best travelu.

Inspektori su sa po 150 eura kaznili kafanu u Podgorici i Žensku plažu u Ulcinju.

Nepravilnosti nijesu utvrđene u slučaju Osnovne škole “Vladimir Nazor” iz Podgorice, podgoričkog Bar koda, prodavnica Mašini kolači i Regina sport iz Nikšića, preduzeća Šeki Nautilus i Goratex Co. iz Herceg Novog i N.K. iz Budve.

Nepravilnosti nijesu utvrđene ni u slučaju neimenovanih počinioca iz Budve, Bara i sa Žabljaka.

Od ukupno 30 pritužbi, koje su evidentirane od ponedjeljka, četiri nijesu dobile odgovor. Pritužbe na koje nije odgovoreno uglavnom su se odnosile na smeće, vodu u podrumu, piljaru na sred trotoara i smeče.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije. Od maja projekat podržava i britanska Ambasada u Podgorici, čime su obezbijeđena sredstava za nastavak kampanje.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Nedavno je uvedena i nova kategorija nepravilnosti koje građani mogu da prijavljuju tokom predstojeće turističke sezone pod nazivom Nepravilnosti na kupalištima.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Portal Analitika