Politika

CDU: Proteste organizuje radikalni dio opozicije

Najavljeni protesti, koje organizuje radikalni dio opozicije, imaju za cilj pokušaj destabilizacije – i to u momentu kada se Crna Gora nalazi pred pozivom saveznika da se priključi Alijansi, ocijenilo je Predsjedništvo Crnogorske demokratske unije (Cdu). Cdu smatra i poziva da svi konstruktivni politički subjekti – i pozicioni i opozicioni – treba da nastave da rade na tom istorijski važnom projektu. Predsjedništvo je najoštrije osudilo incidente i orkestrirane napade koji su onemogućili da se povede civilizovana javna rasprava o prijedlogu Zakona o slobodi vjeroispovjesti.
CDU: Proteste organizuje radikalni dio opozicije
Portal AnalitikaIzvor

„Crna Gora treba da pokaže odlučnost i istrajnost u ispunjavanju svih uslova i zahtjeva neophodnih da bi naša zemlja dobila poziv u NATO. Jasno je da među onima koji se protive našem članstvu u Alijansi ima političkih stranaka i organizacija čiji motivi i ciljevi proizilaze iz interesa drugih zemalja, a ne Crne Gore“, zaključeno je na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva Cdu, održanoj u Podgorici na kojoj je potvrđena programska odrednica stranke da je učlanjenje naše zemlje u NATO suštinski interes Crne Gore i svih njenih građana.

Predsjedništvo je, kako je saopšteno, analiziralo političku situaciju u našoj zemlji, kao i  aktivnosti partije između dvije sjednice. Potvrđene su i podržane aktivnosti Cdu koje su dovele do veće prepoznatljivosti stranke i do rasta podrške.

Cdu je, kako navode, pojačala svoju aktivnost – naročito u pitanjima koje doživljavaju kao najvažnije probleme u Crnoj Gori – NATO agenda, ekonomski razvoj, odnos prema pitanjima nacionalnog i kulturnog identiteta, kao i zaštita i promocija ljudskih prava.

„Predsjedništvo je najoštrije osudilo incidente i orkestrirane napade koji su onemogućili da se povede civilizovana javna rasprava o prijedlogu Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Nadležni moraju stati na put tom nasilništvu i destruktivnom ponašanju, koje udara na temelje pravnog poretka i ugrožava građanski red i mir“, zaključili su u Cdu.

U toj partiji smatraju da se pitanja koja tretira Zakon o slobodi vjeroispovjesti tiču i održivosti i pune nezavisnosti Crne Gore, koja ne može tolerisati ponašanja koja negiraju njenu državnost, ne poštuju njenu nezavisnost i poništavaju crnogorsku nacionalnu samobitnost.

„Crna Gora mora raditi na zaokruživanju svoje nezavisnosti i na daljoj izgradnji i unapređivanju demokratskih institucija, a regulisanjem položaja vjerskih zajednica biće, između ostalog, obezbijeđena i garantovana i prava Crnogoraca u sopstvenoj zemlji“, navodi se u saopštenju.

Predsjedništvo Cdu je predložilo Glavnom odboru, čija je sjednica zakazana za 27. septembar na Cetinju, da advokat Borislav Radović, predsjednik Opštinskog odbora Cdu Cetinje, bude izabran za predsjednika Statutarnog odbora Cdu.

Portal Analitika