Svijet

Dijsselbloem: Neće biti novih pregovora sa Grčkom

Šef eurogrupe Jeroen Dijsselbloem odbacio je mogućnost novnih pregovora o programu pomoći za spas grčke ekonomije, bez obzira na to ko bude pobijedio na izborima.
Dijsselbloem: Neće biti novih pregovora sa Grčkom
Portal AnalitikaIzvor

Izbori u Grčkoj zakazani su za 20. septembar. Dijsselbloem je, posle sastanka ministara finansija eurozone u Luksemburgu, rekao da na njemu nije razmatrana mogućnost olakšica za Grčku.

On je, takodje, pozvao grčke vlasti da, uprkos glasanju, ne gube vreme.

"Mislim da je važno da Grčka nastavi pripreme, iako je politička situacija trenutno nejasna", naglasio je Dijsselbloem.

Visoki finansijski zvaničnici zemalja eurozone danas su zaključili da na izborima u Grčkoj, narednog vikenda, neće biti mnogo iznenadjenja, ocijenivši da većinsku podršku imaju stranke koje podržavaju dogovoreni paket pomoći toj zemlji, prenosi B92.

Visoki komesar Evropske unije za ekonomske poslove Pierre Moscovici rekao je da ne brine zbog ishoda glasanja 20. septembra, na kojem, prema anketama, bivši premijer Alexis Tsipras i stranka Siyiza imaju neznatnu prednost nad konzervativnom Novom demokratijom.

"Imam utisak, uključujući i ankete, da u Grčkoj jasnu većinu imaju stranke koje podržavaju paket pomoći", rekao je Moscovici na sastanku u Luksemburgu.

Austrijski ministar finansija Hans Jorg Schelling, takodje je poručio da je potpuno uvjeren da će, posle izbora, Grčka učiniti ono što je dogovoreno.

"To očekujem i na tome insistiram", naglasio je Schelling.

Portal Analitika