Abiznis

BOKSITI: U utorak odluka o ponudi Uniproma

Stečajni upravnik Rudnika boksita, Mladen Marković donijeće u utorak odluku o prihvatanju ponude Uniprom metala za kupovinu imovine nikšićkog preduzeća, piše Dan.
BOKSITI:  U utorak odluka o ponudi Uniproma
Portal AnalitikaIzvor

Vlasnik Uniprom metala Veselin Pejović ponudio je za imovinu Boksita 5,4 miliona EUR, koliko je iznosila početna cijena.Njegova ponuda je otvorena u utorka, a Marković je tada kazao da će odluku donijeti u roku od sedam dana.

On je o Pejovićevoj ponudi već informisao odbor povjerilaca i stečajnog sudiju Blaža Jovanića, dok je čelnicima sindikata najavio da će u utorak doći u preduzeće.

“Prema informacijama koje smo dobili, nema šanse da Pejović odustane od kupovine imovine Boksita jer bi u tom slučaju izgubio depozit od 540 hiljada EUR, koji je uplatio shodno uslovima tendera”, rekao je za Dan, član Izvršnog odbora Samostalnog sidnikata Rudnika boksita, Nikola Žugić.

On je dodao da bi u tom slučaju ta novčana sredstva postala dio stečajne mase.

Radnicima ugovori o radu ističu 22. septembra. Marković je ove sedmice najavio da će podijeliti otkaze, ali je na kraju odustao od te namjere i donošenje konačne odluke odložio do 22. septembra.

On je sindikalcima kazao da je pričao sa sudijom o tome, te da će „nešto biti” u vezi s tim. Marković nije precizirao šta se može uraditi po tom pitanju, odnosno za koliko se još mogu produžiti ugovori za 190 rudara.

Nakon što, kao se navodi, Marković u utorak prihvati ponudu, ima još 20 dana da definiše ugovor o prodaji, a Pejović nakon toga treba da uplati ugovorenu sumu novca.

Pejović je u junu prošle godine potpisao kupoprodajni ugovor za imovinu Kombinata Aluminijuma Podgorica (KAP), a novac je, prema njegovim tvrdnjama, isplatio početkom avgusta.

Isplata potraživanja prema povjeriocima KAP-a još nije počela. Za KAP je ponudio 28 miliona EUR.

Uniprom metali, međutim, nijesu dostavili ponudu za eksploataciju rude crvenih boksita na ležištima u Župi, već je to uradio poljski Onico. Poljaci su u poslovnim vezama sa Pejovićem. Oni su u ponudi za davanje koncesije naveli da nemaju iskustva u eksploataciji bokista i da će za taj posao morati da angažuju podizvođača.

Iz kompanije Onico su najavili da će angažovati 30 radnika, dok će ostale zaposlene, među kojima su i rudari, morati da angažuje i plaća podizvođač.

Rudarima je najveća nepoznanica broj radnika koji će ostati na poslu nakon što Pejović postane vlasnike imovine Boksita. Po preuzimanju KAP-a, on je prvo saopštio da mu treba 300 radnika, a kasnije se ispostavilo da je za proizvodni proces u fabrici potrebno minimum 500 radnika.

Prije njegovog dolaska u KAP, u fabrici je radilo hiljadu radnika. Pejović se do sada nije izjašnjavao o broju radnika koje će zadržati u slučaju da preuzme Boksite.

Stečaj u Boksitima uveden je u novembru 2013. godine, a ovo je šesti put da se prodaje imovina preduzeća. Dosad je najzainteresovaniji za kupovinu bio Neksan Miodraga Davidovića.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.