Društvo

Koliko košta učešće stalnih delegacija Skupštine Crne Gore u međunarodnim institucijama

Skupština Crne Gore ima stalne delegacije u više međunarodnih institucija i regionalnih inicijativa. Od januara do jula ove godine najviše je izdvojeno za učešće u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope, ukupno 22.852 eura – saopšteno je Pobjedi iz parlamenta. Učestvovanje delegacije u Parlamentarnoj Skupštini OEBS za isti period koštalo je 10.566 eura, dok je za Parlamentarnu Skupštinu NATO-a izdvojeno 6.948 eura. Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope okuplja predstavnike nacionalnih parlamenata 47 država članica (324 člana i 324 zamjene) i zasijeda četiri puta godišnje u Strazburu. PSSE se bavi pitanjima promovisanja i zaštite ljudskih prava i demokratije, ispunjavanja obaveza država članica, borbe protiv terorizma, regionalne krize, položaja izbjeglica i imigranata, međukulturalnog i međureligijskog dijaloga, socijalne kohezije. U nadležnosti PSSE je i izbor sudija Evropskog suda za ljudska prava i Komesara za ljudska prava, a članovi Skupštine biraju i generalnog sekretara i zamjenika generalnog sekretara Savjeta Evrope.
Koliko košta učešće stalnih delegacija Skupštine Crne Gore u međunarodnim institucijama
Portal AnalitikaIzvor

Statutom Savjeta Evrope propisano je da Crna Gora ima pravo na tri predstavnika i tri zamjene u Parlamentarnoj skupštini. U sastavu delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE su: šef delegacije Predrag Sekulić, članovi Draginja Vuksanović, Goran Tuponja i Marija Maja Ćatović, a zamjene članova su Damir Šehović i Snežana Jonica. NATO Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO-a učestvuje kao pridruženi član i ima pravo da prisustvuje plenarnim sjednicama, seminarima i sastancima komiteta PS, ukoliko Stalni komitet ne odluči drugačije. Pri tom, članovi delegacije mogu da govore i predlažu amandmane, ali nemaju pravo da glasaju.

Delegaciju Skupštine Crne Gore u PS NATO čine članov: Mevludin Nuhodžić, Borislav Banović i Branko Radulović i zamjenici Obrad Mišo Stanišić i Draginja Vuksanović. Sekretarka delegacije je Zorana Baćović, ujedno sekretarka Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore. OEBS Kada je riječ o Parlamentarnoj Skupštini OEBS, jedna od važnih aktivnosti su posmatračke misije izbornih procesa, posebno parlamentarnih izbora. Od 1993. godine više od pet hiljada parlamentaraca posmatrali su preko 130 različitih izbora u više od 30 zemalja. Crna Gora ima pravo na tri člana (šef delegacije i dva člana) i tri zamjenika u Parlamentarnoj Skupštini. Delegaciju Skupštine pri PS OEBS-a čine šef delegacije Ranko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik emeritus PS OEBS-a, te stalni članovi Milutin Simović i Goran Danilović kao i zamjenik stalnom članu poslanik Branko Čavor. 

Od januara do jula ove godine za učešće u regionalnij Jadransko-jonskoj inicijativi izdvojeno je svega 258,30 eura. Cilj pokretanja Inicijative 2000. godine bilo je unapređenje razvoja i jačanje bezbjednosti u jadransko-jonskoj oblasti, intenziviranje saradnje među zemljama regiona i pružanje podsticaja zemalja u tranziciji ka integracionim procesima i približavanju Evropskoj uniji. Jadransko-jonska inicijativa se ostvaruje kroz dva foruma: forum za razmjenu političkih mišljenja, a istovremeno i forum za ostvarivanje multilateralne saradnje u više oblasti (saobraćaj, pomorstvo, turizam, obrazovanje, zaštita životne sredine i kulturnog nasljeđa, razvoj malih i srednjih preduzeća, borbe protiv svih oblika organizovanog kriminala, ruralni razvoj). Članice JJI su sedam država sa izlazom na Jadransko i Jonsko more: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Slovenija i, po principu sukcesije članstva, Srbija.

Konferencija odbora za evropske poslove parlamenata Evropske unije (COSAC) okuplja odbore za pitanja EU nacionalnih parlamenata država članica EU, kao i predstavnike Evropskog parlamenta. Učešće crnogorske delegacije od januara do jula je koštalo 2.302 eura. Sastanci COSAC-a se uobičajeno održavaju u glavnom gradu države koja predsjedava Savjetu EU. U okviru jednog polugodišnjeg predsjedavanja, organizuju se sastanak predsjedavajućih odborima za evropske poslove i plenarni sastanak COSAC-a. Za učešće u COSAP-u, Skupština izdvaja 1.425 eura. COSAP je koncipiran kao forum čiji je cilj promovisanje osnovnih unutrašnjih reformi na osnovu zajedničke težnje ka integraciji u EU. COSAP konferencija potvrda je spremnosti zemalja učesnica da sprovode reformi koje se temelje na vrijednostima EU, a podrazumijevaju razvoj demokratije, vladavinu prava, poštovanje ljudskih prava i sloboda, toleranciju, međusobno razumijevanja koje vodi konsolidaciji i pomirenju.

Pobjeda

 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.