Abiznis

Ukupan dug Crne Gore 2,5 milijardi eura

Dug Crne Gore prema stranim bankama i međunarodnim finansijskim intitucijama je dvije milijarde i 160 miliona eura. Kada se tome dodaju i domaće obaveze ukupan dug je 2,5 milijarde ili 60 odsto učinka domaće ekonomije, prenosi TV Prva.
Ukupan dug Crne Gore 2,5 milijardi eura
Portal AnalitikaIzvor

Do povećanja duga došlo je zbog izdavanja euro-obveznica na stranom tržištu, kao i zbog povlačenja dvije tranše kredita EXIM banke za izgradnju autoputa.

"Prema posljednjim podacima državni dug na kraju drugog kvartala godine iznosi oko 60 odsto BDP-a, što znači da je veći šest odsto u odnosu na prethodnu godinu ", kazao je Dragan Darmanović iz Ministarstva finansija.

Državni dug čine obaveze Vlade prema domaćim i stranim kreditorima, a javni je zbir državnog i dugovanja opština. On će rasti i u narednom periodu, a u Ministarstvu finansija imaju projekciju i koliko.

"Prema našim analizama javni dug će biti između 64 i 65 odsto, a državni dug bi trebalo da bude između 60 i 61 odsto", dodao je Darmanović.

Najviše smo se zaduživali kod stranih banaka i međunarodnih finansijskih institucija. Njima ukupno dugujemo dvije milijarde i 160 miliona eura, a domaći dug je oko 372 miliona eura.

"To su obaveze za staru deviznu štednju koja se otplaćuje još u naredne dvije godine i one iznose oko 50-60 miliona eura. Zatim imamo obaveze po osnovu obeštećenja koje iznose oko 90 miliona eura. Imamo obaveze prema domaćim bankama oko 50-60 miliona eura i državne zapise koji iznose oko 70 miliona eura", naveo je Darmanović.

S obzirom da je javni dug prešao 60 odsto BDP-a, Ministarstvo finansija mora da uradi sanacioni plan za upravljanje dugom.

On će biti usvojen početkom naredne godine, kada bude gotov konačan izvještaj o stanju javnog duga.

Izvor: cdm.me/TV Prva

Foto: balkans.aljazeera.net

Portal Analitika