Svijet

„Monsanto“ kriv za trovanje u Francuskoj

Francusko pravosuđe potvrdilo je presudu po kojoj Američka grupa „Monsanto“ snosi odgovornost za trovanje poljoprivrednika iz Šaranta, potvrdilo je francusko pravosuđe.
„Monsanto“ kriv za trovanje u Francuskoj
Portal AnalitikaIzvor

Na osnovu prve presude te vrste u Francuskoj, proizvođač žitarica Pol Fransoa otrovan je u aprilu 2004. godine nakon udisanja isparenja, „Monsantovog“ herbicida „lasa“, koji se koristio u uzgoju kukuruza.

Hemijski gigant „Monsanto“ osuđen je 2012. godine u prvoj instanci da „u potpunosti obešteti poljoprivrednika“ koji je djelimično hendikepiran i ima ozbiljne posljedice, a „Monsanto“ se žalio na ovu odluku.

Francuska je zvanično zabranila proizvod „laso“ 2007. u skladu s direktivom Evropske unije, usvojenom 2006, kojom se zabranjuje dalje korišćenje ove hemikalije na usjevima u svim zemljama članicama.

U Kanadi je ovaj herbicid procijenjen kao opasan i povučen je 1985. godine, a od 1992. godine je zabranjen u Belgiji i Velikoj Britaniji.

Prema nalazima Agencije za zaštitu prirodne sredine SAD (EPA), izloženost alahloru može da izazove oštećenje jetre, bubrega, slezine i očiju i da dovede do razvoja raka. EPA očigledno smatra alahlor toliko opasnim da je dozvoljeni nivo korišćenja (MCLG) alahlora postavila na nulti kako bi „spriječila potencijalne zdravstvene probleme“.

Ali, uprkos svim dokazima koji pokazuju da alahlor doprinosi neuravnoteženosti hormona i izaziva reproduktivne ili razvojne probleme, ova hemikalija se do današnjeg dana i dalje koristi na konvencionalnim biljnim kulturama širom svijeta.

Izvor: novosti.rs

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.