Zanimljivosti

Ovako izgleda snimak Zemlje iz svemira zabilježen GoPro kamerom (VIDEO)

Prije dvije godine grupa prijatelja privezala je GoPro kameru u posebno izrađenom kućištu za meteorološki balon, odvezla se na mjesto gdje će ga pustiti, što je bilo oko 30-ak kilometara od Velikog kanjona, a zatim ga i stvarno pustila prema svemiru.
Ovako izgleda snimak Zemlje iz svemira zabilježen GoPro kamerom (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Plan je bio sljedeći: nakon što balon Ikarus pukne, kao što to čine svi meteorološki baloni kad dođu na određenu visinu, ekipa će pronaći kameru nakon što padne na Zemlju uz pomoć malog padobrana, pogledati šta su uspjeli da zabilježe, a zatim svoj mali poduhvat ovjekovečiti na Jutjubu.

I tako se balon penjao prema nebu 87 minuta dosegavši stratosferu, pukao je na visini od 30 kilometara, a kamera je krenula da pada natrag prema Zemlji. Međutim onda je nastao mali, ali ključan problem. Grupa studenata nije mogla da pronađe lokaciju gdje se kamera spustila. I tako se ovaj eksperiment mladih istraživača neslavno okončao. Međutim, kako se dvije godine kasnije ispostavilo, samo privremeno.

Naime, kako je Brajan Čan, jedan od studenata koji su tog dana pustili balon prema svemiru, napisao na Reditu, jedna izletnica, pronašla je kameru u pustinji, donijela je na posao i identifikovala vlasnika prema SIM kartici. Tako da je grupa studenata uzbudljiv snimak svog eksperimenta dobila dvije godine kasnije, a sad i vi možete pogledati kako izgleda Zemlja snimljena GoPro kamerom iz svemira.

 

Izvor: b92.net

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.