Društvo

Opština Rožaje: Niko nam se nije obratio povodom promjena granica

Iz Opštine Rožaje su pozvali predsjednika Komisije za utvrđivanje graničnih prelaza Crne Gore i Kosova, Milana Paunovića, , da posjeti tu opštinu i prezentuje način na koji je utvrđena granica između dvije države.
Opština Rožaje: Niko nam se nije obratio povodom promjena granica
Portal AnalitikaIzvor

Iz rožajske Opštine tvrde da im se, u procesu utvrđivanja granica, dosad niko iz Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno Odjeljenja za integrisano upravljanje granicom i graničnim prelazima, nije obratio nikakvim dopisom, niti su, kako navode, od lokalne uprave traženi podaci o teritoriji ili stanovništvu koje živi na području koje je predmet definisanja novih granica između Kosova i Crne Gore.

Predstavnici crnogorske Vlade, Igor Lukšić i Raško Konjević, potpisali su 26.avgusta u Beču Sporazum o državnoj granici između Crne Gore i Kosova.

Nakon potpisivanja sporazuma o razgraničenju sa Kosovom, Rožajci su pokrenuli potpisivanje peticije kojom se zahtijeva ponovno razgraničavanje sa tom državom, jer je, kako tvrdi oni, razgraničenjem Rožajama oduzeta jedina veza sa planinom Hajlom.

Predsjednik crnogorske Komisije za određivanje graničnih prelaza Milan Paunović, ranije je kazao da su “svi pristupni putevi Hajli koji su bili slobodni prije potpisivanja ugovora takvi i sada”, ne precizirajući da li se pristupni putevi nalaze na Kosovu ili u Crnoj Gori.

Predsjednik Opštine Rožaje Ejup Nurković obratio se Paunoviću i pozvao ga da posjeti Opštinu Rožaje i prezentuje detalje Sporazuma.

“S obzirom na to da ste predsjednik Komisije za utvrđivanje graničnih prelaza Crne Gore i da ste kao ovlašćeno lice Vlade Crne Gore učestvovali na izradi Sporazuma o razgraničenju Crne Gore i Kosova, a uzimajući u obzir činjenicu da se tim Sporazumom rješava i pitanje dijela teritorije koji pripada opštini Rožaje, pozivam vas i ostale članove komisije da posjetite LU Rožaje kako bi nas detaljnije informisali o dijelu Sporazuma koji se tiče naše opštine”, navodi se u dopisu rožajske Opštine Paunoviću.

Iz Opštine su predložili da sastanku, pored predstavnika lokalne uprave i članova Komisije, prisustvuju i predstavnici NVO sektora i ljudi koji su detaljno upoznati sa lokalitetom koji je predmet razgraničenja.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Analitičar
12.09.2015. 18:04

Svi ste ZNALI da se radi na utvrđivanju granične linije, pa što se nijeste interesovali, kad ste viđeli da ve niko ne zarezuje? No, kad je sve gotovo, pišete peticije. Ili je cilj drugi - da sabotirate usvajanje dogovora u Skupštinu i tijem poduprete nastojanja onoga zločinca s Kosova?

1
1
G Guest_58598
12.09.2015. 20:39

Svi su ZNALI da se radi na UTVRĐIVANjU, ali niko nije znao da će da bude novog ODREĐIVANjA, tj. pomjeranja ranije utvrđene teritorije. Postoji nekoliko dokumenata koji su potpisani između CG i Kosova koja ovu teritoriju koju su dali Kosovu, garantuju Crnoj Gori. Dakle, napravljena je greška i za ovakav potez, Opština Rožaje je morala biti pozvana kao što je Opština Peć koju je imala poziv da učestvuje na svakom sastanku, a Rožaje nijednom! Velika greška Vlade koja mora da se ispravi.

3
1
A Analitičar
13.09.2015. 01:41

Ništa ve tu ne opravdava. Država odlučuje o vašijem interesima, sad i zauvijek, a vi šutite i čekate poziv? Možda je greška, možda i namjera (jer ovi iz PG će sve učinjet, samo da budu vlast, tj. da ih mentori pomiluju po glavi s "Bravo, mali!"), ali VI ste morali reagovat i iskat da se čuje vaš glas kad dođe na red granica vaše opštine, odnosno granica vašijeh interesa. Dobro, možda još ima šanse da se nešto učini, ali SAMO ako DIGNETE cijelo Rožaje. Ako se zadovoljite komadom papira ili s dva-tri predstavnika, od cijele rabote neće bit ništa, jer će vi začepit usta pričama o "napredku na putu životno važnoga učlanjenja u NATO i EU", kojega bi vaše "nepromišljeno reagovanje" moglo pokvarit. Ako ste sigurni da je vaša zemlja data drugome, na noge se, junaci!

0
0