Društvo

Opština Rožaje: Niko nam se nije obratio povodom promjena granica

Iz Opštine Rožaje su pozvali predsjednika Komisije za utvrđivanje graničnih prelaza Crne Gore i Kosova, Milana Paunovića, , da posjeti tu opštinu i prezentuje način na koji je utvrđena granica između dvije države.
Opština Rožaje: Niko nam se nije obratio povodom promjena granica
Portal AnalitikaIzvor

Iz rožajske Opštine tvrde da im se, u procesu utvrđivanja granica, dosad niko iz Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno Odjeljenja za integrisano upravljanje granicom i graničnim prelazima, nije obratio nikakvim dopisom, niti su, kako navode, od lokalne uprave traženi podaci o teritoriji ili stanovništvu koje živi na području koje je predmet definisanja novih granica između Kosova i Crne Gore.

Predstavnici crnogorske Vlade, Igor Lukšić i Raško Konjević, potpisali su 26.avgusta u Beču Sporazum o državnoj granici između Crne Gore i Kosova.

Nakon potpisivanja sporazuma o razgraničenju sa Kosovom, Rožajci su pokrenuli potpisivanje peticije kojom se zahtijeva ponovno razgraničavanje sa tom državom, jer je, kako tvrdi oni, razgraničenjem Rožajama oduzeta jedina veza sa planinom Hajlom.

Predsjednik crnogorske Komisije za određivanje graničnih prelaza Milan Paunović, ranije je kazao da su “svi pristupni putevi Hajli koji su bili slobodni prije potpisivanja ugovora takvi i sada”, ne precizirajući da li se pristupni putevi nalaze na Kosovu ili u Crnoj Gori.

Predsjednik Opštine Rožaje Ejup Nurković obratio se Paunoviću i pozvao ga da posjeti Opštinu Rožaje i prezentuje detalje Sporazuma.

“S obzirom na to da ste predsjednik Komisije za utvrđivanje graničnih prelaza Crne Gore i da ste kao ovlašćeno lice Vlade Crne Gore učestvovali na izradi Sporazuma o razgraničenju Crne Gore i Kosova, a uzimajući u obzir činjenicu da se tim Sporazumom rješava i pitanje dijela teritorije koji pripada opštini Rožaje, pozivam vas i ostale članove komisije da posjetite LU Rožaje kako bi nas detaljnije informisali o dijelu Sporazuma koji se tiče naše opštine”, navodi se u dopisu rožajske Opštine Paunoviću.

Iz Opštine su predložili da sastanku, pored predstavnika lokalne uprave i članova Komisije, prisustvuju i predstavnici NVO sektora i ljudi koji su detaljno upoznati sa lokalitetom koji je predmet razgraničenja.

Portal Analitika