Svijet

Džeremi Korbin novi lider laburista

Sve popularniji socijalista Džeremi Korbin izabran je za predsjednika britanske opozicione Laburističke partije.
Džeremi Korbin novi lider laburista
Portal AnalitikaIzvor

Džeremi Korbin je time postao jedan od najradikalnijih ljevičarskih lidera koje je Britanija imala u proteklih 30 godina, a njegova politika za okončanje štednje i oporezivanje bogatih, bliska je politici Sirize u Grčkoj i Podemosa u Španiji, prenio je AFP.

Taj 66-godišnji političar stekao je široku podršku – od studenata koji nikada ranije nijesu glasali do starijih birača razočaranih laburistima, otkako se ta stranka pod vođstvom Tonija Blera približila centru devedesetih i uvela Britaniju u rat u Iraku 2003.

Njegova politika uključuje veća izdavanja za javne službe poput škola i bolnica, odlaganje nuklearnog oružja, renacionalizaciju grana industrije poput željeznice i uključivanje islamističkih grupa – Hamasa i Hezbolaha u mirovne pregovore na Bliskom istoku.

Još troje kandidata laburista bližih centru – Ivet Kuper, Endi Burnhem i Liz Kendal – nije uspjelo da se nametne uprkos daleko jačoj podršci poslanika iz redova laburista.

Na čelo glavne opozicione stranke Korbin je došao za svega tri mjeseca, iz anonimnosti, kao poslanik najpoznatiji po svojim istupima protiv rata u Iraku.

Vrtoglavi uspon tog veterana socijaliste naišao je na upozorenja značajnih imena laburista, poput Blera, da bi njegova politika mogla da se pokaže kao previše levičarska da bi dobila podršku birača, čime bi laburisti, posljednji put na vlasti od 1997. do 2010. godine, još više godina čekali na povratak.

Korbin je odrastao u porodici političara - njegovi roditelji su se upoznali kao aktivisti tokom Španskog građanskog rata, i radio je za sindikate prije nego što je izabran u Donji dom parlamenta 1983. godine.

Protivio se invaziji na Irak 2003. godine kada je premijer bio Bler, protiv je mjera štednje sadašnjeg premijera Dejvida Kamerona i vjeruje da "možemo mnogo da naučimo" od Karla Marksa.

Iako su mnogi od Korbinovih stavova možda u suprotnisti sa mejnstrim političkim mišljenjem u Britaniji, podrška ovom političaru u njegovoj izbornoj jedinici Islington je postojana, gdje je osvojio osam uzastopnih mandata.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika