Region

Formirana asocijacija albanskih opština na jugu Srbije

Predstavnici pet političkih stranaka Albanaca koje djeluju na području Preševa, Bujanovca i Medveđe su na zajedničkoj sjednici formirali asocijaciju tri opštine.
Formirana asocijacija albanskih opština na jugu Srbije
Portal AnalitikaIzvor

Cilj asocijacije je da Albanci na jugu Srbije dobiju ista prava kao što imaju Srbi u Zajednici srpskih opština na Kosovu.

Sjednici u zgradi Skupštine opštine Preševo, međutim, nisu prisustvovali odbornici iz Medveđe, u kojoj se sjutra održavaju lokalni izbori, a predsjednik je Nacionalnog savjeta Albanaca Jonus Musliu uvjeren je da će se i oni uskoro saglasiti s tom odlukom.

"Ne želim to da komentarišem... I oni će se saglasiti uskoro sa nama, jer niko od njih ne živi bolje od nas", rekao je Musliu.

Sjednici na kojoj je donijeta odluka o formiranju asocijaciji albanskih opština nisu prisustvovali ni odbornici dvije političke partije Albanaca iz opština na jugu Srbije, dok je odluka donijeta većinom glasova prisutnih 68 odbornika.

Odluku su podržali Pokret za demokratski progres Jonusa Musliua, Grupa građana koja ima odbornike, a koju predvodi Ramzi Ljatifi, Demokratska partija čiji je lider Nagip Arifi, Demokratska partija Albanaca koju predvodi Ragmi Mustafa i Demokratska unija doline na čijem je čelu Skender Bestani, a na sjednici se nisu pojavili odbornici Demokratske unije Albanaca Rami Zulfijua i Pokreta za demokratsko jdelovanje Rize Haljimija.

Musliu je novinarima nakon sjednice rekao da je cilj asocijacije da Albancima obezbijedi prava koja su predviđena za Srbe u Zajednici srpskih opština, a što se prije svega odnosi na prava u oblasti policije, sudstva, zdravstva...

Upitan da li je osnivanje asocijacije u skladu sa pravnim sistemom Srbije, Musliu je upitao "zašto ne bi bilo", jer Albanci, dodao je, ne traže ništa više od onoga što imaju Srbi u ZSO.

Musliju, međutim, nije konkretno odgovorio na pitanje čime će se konkretno baviti asocijacija i koja će ovlašćenja imati, osim što je rekao da će uskoro biti formirane radne grupe koje će raditi na donošenju statuta.

U opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa od 114 odbornika 74 je albanske nacionalnosti.

Stranke koje su ranije podržale inicijativu predsjednika Nacionalnog savjeta Albanaca o formiranju asocijacije imaju 41 odbornika, a one koje se protive 33.

"Albancima zakon dozvoljava formiranje asocijacije opština"

Lider Partije za demokratsko djelovanje (PDD) Riza Haljimi izjavio je da podržava osnivanje asocijacije opština u kojima žive Albanci na jugu Srbije, ali da odbornici njegove partije iz skupština opština Preševo i Bujanovac nisu danas učestvovali na sastanku u Preševu o tome, zato što smatra da jsednica nije bila dobro pripremljena.

Haljimi je za Betu rekao da Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa i dozvoljava formiranje asocijacija opština u Srbiji radi ostvarivanja zajedničkih interesa, zbog čega smatra da su "neprimjerene prijeteće izjave republičkih predstavnika".

"Stav PDD je da je skupština albanskih odbornika u Preševu sazvana nepripremljena i zbog toga odbornici iz Preševa i Bujanovca ne učestvuju u njenom radu, a odbornici iz Medveđe ne mogu ni da učestvuju jer je tamo skupština raspuštena, a lokalni izbori se održavaju sjutra", kazao je Haljimi.

Haljimi, koji je i jedan od dva albanska poslanika u Skupštini Srbije, rekao je da smatra da je "prije formiranja asocijacije opština u kojima žive Albanci, bilo potrebno da se takva odluka donese u skupštinama lokalnih samouprava".

"Na skupštini u Preševu ne učestvuju naši i odbornici Demokraske unije Albanaca, ali ipak skupština ima većinu i oni mogu da donesu odluku o formiranju asocijacije opština. U principu, asocijacija je potrebna, treba vidjeti sve mogućnosti za unaprijeđivanje položaja građana i Albanaca u ovim opštinama", kazao je Haljimi.

Po njegovim rečima, PDD, koja je u opoziciji i u Preševu i u Bujanovcu iako ukupno ima najveći broj odbornika, danas će na svečanosti u Domu kulture u Preševu obilježiti 25 godina postojanja.

Izvor: b92.net

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_11522
12.09.2015. 18:05

Srbija je prva počela. Stvarala je u svakoj republici po jednu svoju državicu. Sad im se vraća. Od genocida je stvarala tzv Rep. Srpsku u BIH, Sada kad kad se isto stvara oni se bune i histerišu.

0
0